Ne slažem se sa svekrvom? – Šta učiniti ako ne postoji dobar odnos između vas i partnerovih roditelja?

Veliki deo života oblikovan je izborima koje donosimo. Mi biramo gde želimo da radimo i gde ćemo živeti. Biramo prijatelje i partnere. Većina nas takođe bira sa kim ćemo se venčati (ako odlučimo da se venčamo). Kada se nekome posvetimo, obično se slažemo ne samo da se posvetimo njemu, već i onome što on ili ona nose sa sobom. U mnogim slučajevima, članovi porodice su deo onoga što partner unosi u posvećenu, dugoročnu vezu. I iako možemo da biramo partnera, ne možemo da biramo njihovu porodicu.

Izgradnja odnosa sa porodicom dugogodišnjeg partnera može biti teška za sve uključene. Svi koji su uključeni prilagođavaju se velikoj životnoj tranziciji: roditelji pokušavaju da se prilagode novoj dinamici odnosa sa svojim detetom i izgrade odnos sa partnerom svog deteta. Par uspostavlja i jača sopstvenu vezu i donosi sopstvene životne izbore. Ako su ovi izbori u suprotnosti sa onim što su roditelji zamislili za svoje dete, roditelji to mogu shvatiti kao odbacivanje, što može dovesti do opterećenja odnosa. Roditelji kojima nedostaje svoje dete i žele da imaju više veze mogu izgledati nasilni ili previše angažovani. Bilo koji broj drugih razloga može poslužiti za komplikaciju ovog konkretnog odnosa.

Online psiholog

Po iskustvu terapeuta, prilično su česti zategnuti odnosi sa članovima porodice partnera, posebno odnosi između svekrve i snajki. Ako smatrate da je uspostavljanje odnosa sa roditeljima vašeg partnera izazov, ili ako vam se jednostavno ne sviđaju roditelji vašeg partnera, sledeći saveti i razmatranja mogu biti od pomoći:

Razgovarajte o nivou uključenosti koji biste želeli da imate sa porodicom vašeg partnera. Da li zamišljate da ih viđate svake nedelje na nedeljnoj večeri? Da li zamišljate da ih vidite tri sata tokom velikog praznika jednom godišnje? Ako odlučite da imate decu, kakvu vrstu učešća oni treba da imaju sa njima? Ako se vi i vaš partner ne slažete, možete razgovarati o razlozima i pokušati da postignete kompromis koji će vas oboje učiniti zadovoljnima.

Radite na izgradnji pozitivnog odnosa i fokusiranju na dobro. Može biti teško uspostaviti vezu sa nekim ako ga ne poznajete dobro. Pokušajte da imate više zajedničkih iskustava. Planirajte aktivnost, kao što je piknik ili mini golf. Pokušajte da tražite savet o malim stvarima, na primer koji je stolnjak najbolji ili koja jela možete poslužiti za porodični obrok. Možda je jedan od roditelj snalažljiviji u finansijama i može vam pomoći da bolje shvatite vaš zahtev za hipoteku ili da bolje razumete. Možda je drugi roditelj odličan u popravljanju stvari po kući. Potražite i uživajte u prednostima svake osobe.

Ovo je dugoročna veza, tako da je verovatno vredno ulagati u njih. U većini oblasti života, prilično je lako minimizirati kontakt sa ljudima koji nam se ne sviđaju. Međutim, u braku ili drugom vidu partnerskih odnosa, možda bi bilo vredno pokušati postići zajednički jezik. Otkrijte dobre aspekte roditelja vašeg partnera i saznajte šta vam se može dopasti kod njih.

Čujte njihova osećanja iza komentara. Kada majka vašeg partnera pita: „Zašto se ne približiš?“ ili „Zašto ste se odselili tako daleko?“ pokušajte da čujete osećanja radije nego kritike. Roditelji vašeg partnera verovatno ne pokušavaju da vas kontrolišu ili da vam govore šta da radite. Možda jednostavno pokušavaju da vam kažu šta osećaju u vezi sa nečim, kao što je „Nedostaješ mi i voleo bih da možemo da provodimo više vremena zajedno“.

Naučite njihov jezik ljubavi kao način da bolje komunicirate s njima. Postoje neka pitanja koja možete postaviti sebi kao preduslov da poboljšate odnos između vas i supružnikovih roditelja. Kakva je i šta znači karakteristična komunikacija između dece i roditelja? Da li zaista cene poklone? Da li bi bolje cenili ponudu da im s vremena na vreme pomognete u poslovima u kući i dvorištu? Davanje njima, na način na koji će najviše ceniti, može im pomoći da se osećaju pozitivnije prema vama i može dovesti do većeg osećaja povezanosti.

Ne moraju svi događaji uključiti sve članove porodice. Ako vam i dalje bude teško – iz bilo kog razloga – da uživate ili čak da se nosite sa viđanjem određenih članova porodice, pokušajte da stvorite (ili dozvolite) prilike da oni vide vašeg partnera ili svoje unuke. Bake i deke bi mogli biti oduševljeni što provode vreme sa svojom decom nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Ne morate da prisustvujete svakom druženju.

Online psiholog

Ne prisiljavajte svog partnera ili decu da prekinu svoje veze. Možda vam se ne sviđaju roditelji vašeg partnera. Možda imate drastično različite pristupe roditeljstvu. Ali dozvoljavanje vašoj deci da provode vreme sa svojim bakama i dekama može zaista biti od koristi njima (i njihovim bakama i dekama). Sprečavanje vaše dece da izgrade ovaj odnos može biti ogroman gubitak (osim ako nemate razloga da verujete da su u opasnosti). A ako vaš partner želi da provodi više vremena sa svojim roditeljima (sa ili bez vas), a vi ih sprečite u tome, rezultat mogu biti sukobi i bes.

Postavite granice. Ako to uradite u ranoj fazi vaše veze, verovatno će olakšati prilagođavanje svima koji su uključeni. Uveravanje roditelja vašeg partnera da su važan deo porodice može im pomoći da lakše pristanu na granice koje ste postavili, a da se ne osećaju kao da ste ih isekli iz života njihove dece. Ako imaju tendenciju da odugovlače sa dobrodošlicom, pokušajte da budete konkretni: „Da li ste dostupni od 1 do 3 u nedelju?“ ili „Da li biste želeli da dođete u posetu na dve noći sledećeg vikenda?“ Ako izraze želju da ostanu duže nego što biste želeli, jednostavno recite nešto poput: „Bilo bi bolje da ovaj put to bude samo dva dana.“

Shvatite da dugogodišnji porodični odnosi i dinamika komunikacije vašeg partnera prethode vašoj vezi i da se verovatno neće promeniti. Možda ćete se osećati iritirano interakcijom vašeg partnera. Odjednom, samouverena osoba koju poznajete ne može da se suprotstavi svojoj majci! Ovo može biti nešto što izaziva bes, ali dajte sve od sebe da ne padnete na to ili pokušate da ih promenite. Malo je verovatno da će se odnos vašeg partnera i obrasci interakcije sa roditeljima (i braćom i sestrama) mnogo promeniti. (Međutim, ako se neki aspekt ove interakcije ili bilo koje porodično pitanje čini štetnim ili uznemirujućim za vašeg partnera, možda biste želeli da o tome razgovarate, možda čak i sa savetnikom ili terapeutom.)

Komunicirajte jasno. Ako prvenstveno komunicirate sa porodicom svog partnera preko partnera, ali smatrate da stvari često postaju zbrkane, pokušajte da razgovarate direktno sa njima. Ovo ne samo da im pokazuje poštovanje, već može pomoći u sprečavanju pogrešne komunikacije i nesporazuma – i sprečiće vašeg partnera da bude uhvaćen u sredini.

Suočavanje sa roditeljima vašeg partnera može biti jedan od najizazovnijih delova vaše veze, ali možda je vredno truda da vaša interakcija sa njima bude što prijatnija, ako ni zbog čega drugog osim poštovanja partnerove veze sa njima.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »