Orgazmički poremećaj

Orgazmički poremećaj, koji se sada naziva ženskim orgazmičkim poremećajem, predstavlja poteškoću ili nemogućnost žene da postigne orgazam tokom seksualne stimulacije. Ovaj poremećaj mora prouzrokovati izraženu uznemirenost ili druge poteškoće da bi se mogao dijagnostifikovati. Dijagnoza za muškarce je erektilna disfunkcija, preuranjena ejakulacija ili odložena ejakulacija.

Ženski orgazmički poremećaj karakteriše poteškoća u doživljavanju orgazma i / ili izrazito smanjeni intenzitet orgazmičkih senzacija. Žene pokazuju široku varijabilnost u tipu ili intenzitetu stimulacije koja izaziva orgazam. Slično tome, subjektivni opisi orgazma različiti su, što sugeriše da se doživljava na različite načine.

Online psiholog

Da bi žena imala dijagnozu ženskog orgazmičkog poremećaja, simptomi moraju biti klinički manifestovani. Ako su prisutni međuljudski ili značajni kontekstualni faktori, kao što su poljuljani odnosi u vezi, nasilje intimnog partnera ili drugi značajni izvori stresa i frustracije, tada se ne bi postavljala dijagnoza ženskog orgazmičkog poremećaja.

Mnoge žene zahtevaju stimulaciju klitorisa da bi postigle orgazam, a relativno mali broj žena izveštava da orgazam uvek dožive tokom odnosa. Takođe je važno razmotriti da li su orgazmičke poteškoće rezultat neadekvatne seksualne stimulacije i nisu povezane sa ženskim orgazmičkim poremećajem.

Simptomi

Prisustvo bilo kog od sledećih simptoma iskusilo se u gotovo svim prilikama (približno 75 procenata do 100 procenata) seksualne aktivnosti:

Označeno kašnjenje, izrazita retkost ili odsustvo orgazma

Izrazito smanjen intenzitet orgazmičkih senzacija

Dati simptomi traju najmanje 6 meseci
Simptomi uzrokuju klinički značajnu nevolju kod pojedinca.

Razlozi za odsustvo orgazma kod žena

Doživotni ženski orgazmički poremećaj ukazuje na to da su orgazmičke poteškoće uvek bile prisutne, dok bi o stečenom podtipu bilo reči ukoliko bi se ženske orgazmičke poteškoće razvile nakon perioda normalnog funkcionisanja.

Žensko prvo iskustvo orgazma može se desiti bilo kada, od predpuberteta do duboko odrasle dobi. Žene tokom vremena menjaju orgazmični obrazac u odnosu na prvi orgazam. Mnoge žene nauče da doživljavaju orgazam dok istražuju širok spektar stimulacija i stiču više znanja o svom telu. Stope doslednosti orgazma kod žena (definisane kao „obično ili uvek“ kada doživljavaju orgazam) veće su tokom masturbacije nego tokom seksualne aktivnosti sa partnerom.

Online psiholog

Lečenje

Za lečenje orgazmičke disfunkcije, osnovnog medicinskog stanja, lekova ili poremećaja raspoloženja potrebna su procena i adekvatno lečenje. Uloga suplementacije hormonima u lečenju orgazmičke disfunkcije je kontroverzna i dugoročni rizici ostaju nejasni. Ako se istovremeno pojave i druge seksualne disfunkcije (kao što su nezainteresovanost i bol tokom odnosa), to bi trebalo rešiti u okviru lečenja.
Poteškoće ovog tipa u vezi ponekad igraju ulogu, pa će tretman ponekad morati da bude usmeren na odgovarajuču komunikaciju i razumevanje partnera. Niz vežbi za pobljšanje unikacije, efikasnije stimulacije vam mogu pomoći.

Uključivanje stimulacije klitorisa u seksualnu aktivnost može biti sve što je potrebno ženi da postigne orgazam. Masturbacija kada partner nije prisutan (što bi moglo prouzrokovati inhibiciju) obično rezultira uspehom. Rad sa partnerom na smanjenju anksioznosti u pogledu komunikacije kada je reč o zadovoljavanju seksualnih potreba može omogućiti ženi da postigne orgazam sa partnerom bez muke.
Takođe je važno utvrditi da je problem samo jedan od orgazmičkih poremećaja, a ne istovremeni problem sa smanjenom seksualnom željom, odnosno seksualnom nezainteresovanošću.

Podaci o stopi uspeha u seksualnoj terapiji pokazuju da su ove intervencije korisne u 65 do 85 procenata slučajeva. U primarnoj orgazmičkoj disfunkciji, lečenje je obično uspešno u 75 do 90 procenata slučajeva. Pozitivna prognoza obično je povezana sa mlađim, emocionalno zdravim odnosom mladih partnera.
Važno je napomenuti da, ukoliko je stabilna veza temelj, bilo kakav problem na seksualnom planu, poput ovoga je sasvim rešiv. Ukoliko je problem propratna manifestacija poljuljanih emotivnih odnosa, jedino rešenje jeste stabilizacija odnosa pa tek onda rešenje problema.
Ukoliko razmatrate šta je uzrok vašeg problema, psiholozi sa našeg sajta vam mogu dati savet.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »