Šta je najčešće okidač za depresiju kod dece?

Kao i kod odraslih, depresiju kod dece može izazvati bilo šta što se odnosi na fizičko zdravlje, životne događaje, porodičnu istoriju, životnu sredinu, ili biohemijske poremećaje. Depresija nije prolazno raspoloženje, niti je stanje koje će nestati bez odgovarajućeg lečenja. Dakle, sve ono što se dešava u životu deteta a što ima nepovoljan uticaj na njegovo psiho-fizičko stanje, može biti impuls za nastanak nekog stadijuma depresivnog stanja.

Online psiholog

Može li se depresija kod dece sprečiti?

Deca koja potiču iz porodice u kojoj je depresija bila česta pojava su sklonija depresiju, odnosno, imaju genetičku predispoziciju. Deca iz disfunkcionalnih porodica ili deca i tinejdžeri koji zloupotrebljavaju supstance poput alkohola i droga, takođe su u većem riziku od depresije.

Procena mentalnog zdravlja treba da uključuje razgovore sa vama (roditeljem ili starateljem) i vašim detetom, kao i bilo koja druga psihološka ispitivanja koja su potrebna. Informacije nastavnika, prijatelja i kolega iz razreda mogu biti korisne za pokazivanje da su ovi simptomi dosledni tokom različitih aktivnosti vašeg deteta i da su značajna promena u odnosu na prethodno ponašanje.
Jako je važno da svi ljudi iz bliskog okruženja deteta, roditelji ili staratelji, porodica, najbliži prijatelji, nastavnici i drugi budu jedan tim koji će raditi sinhornizovano. Dakle, svi moraju biti upućeni i u istoj meri posvećeni rešavanju problema. Svi moraju pokazati detetu das u njegov oslonac ali ga ne smeju gušiti. Bitno je imati meru i dopustiti stručnim pojedincima, bili oni lekari ili školski psiholozi, da iskoordiniraju proces oporavka deteta i da svakome sugerišu kako je najbolje da se ponašaju.
Roditelji, koji su najbliži detetu, moraju biti pažljivi i dosledni u pomoći svom detetu. Adekvatno dijagnostifikovana depresija i adekvatno lečena depresija u velikom broju slučaja se kasnije nikada više ne javlja.
Ukoliko je vam je potreban savet u vezi sa ovom situacijom, možete se obratiti psiholozima sa našeg sajta, koji će pažljivo i predano biti posvećeni rešavanju vašeg problema.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Kristina Marković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina marković ZAKAŽITE SEANSU kristina.markovic.f3215@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina marković Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »