Smanjena seksualna želja, nedostatak i poremećaj seksualne želje

Poremećaj seksualne želje je psihijatrijsko stanje koje obeležava nedostatak želje za seksualnom aktivnošću tokom dužeg perioda. Poremećaj seksualne želje razbijen je na dva odvojena stanja: ženski poremećaj seksualnog uzbuđenja i muški hipoaktivni poremećaj seksualne želje. Oba se odnose na nizak nivo seksualne želje koji rezultira neuspehom u pokretanju ili reagovanju na seksualnu intimnost. To može uključivati odsustvo seksualnih misli ili maštanja, smanjeno ili odsutno zadovoljstvo tokom seksualne aktivnosti i odsutno ili smanjeno interesovanje za unutrašnje ili spoljne erotske znake. Nijedno od ovih stanja ne može se dijagnostikovati ako je glavni problem „neslaganje želja“ u kojem jedan partner želi više seksualnih aktivnosti od drugog; već se dijagnostikuju uslovi kada su simptomi prisutni najmanje šest meseci i uzrokuju klinički problem za pojedinca.

Poremećaj seksualnog interesovanja / uzbuđenja kod muškaraca i poremećaj hipoaktivne seksualne želje kod muškaraca mogu se dijagnostikovati kao generalizovani, što znači da mogu biti opšti prema bilo kom potencijalnom partneru ili situaciji. Ova stanja se takođe mogu dijagnostikovati kao situaciona, što znači da su simptomi prisutni samo kod određenih vrsta stimulacije, situacija ili partnera.

Online psiholog

Prevalencija ženskog seksualnog poremećaja uzbuđenja nije poznata, iako neke starije žene prijavljuju manje probleme zbog niskih seksualnih želja više nego mlađe žene. Kod muškaraca se procenjuje da 6 procenata mlađih muškaraca (18-24 godine) i 41 procenat starijih muškaraca (66-74 godine) ima nekih problema sa seksualnom željom. Samo 1,8 procenata muškaraca uzrasta od 16 do 44 godine, međutim, ima stalne probleme koji traju duže od šest meseci.

Simptomi

Simptomi ženskog seksualnog poremećaja uzbuđenja uključuju sledeće:

•Odsutno ili smanjeno interesovanje za seksualne aktivnosti
•Odsutne ili smanjene seksualne misli ili fantazije
•Smanjeno ili nikakvo započinjanje seksualne aktivnosti
•Odsustvo ili smanjenje seksualnog uzbuđenja ili zadovoljstva tokom većine seksualnih aktivnosti
•Odsutno ili smanjeno seksualno interesovanje ili uzbuđenje kao odgovor na unutrašnje ili spoljne znake, kao što su pokušaji partnera da započne seksualnu aktivnost
•Odsutne ili smanjene genitalne ili nebitne senzacije tokom seksualne aktivnosti
•Da bi se zadovoljili kriterijumi za ženski seksualni poremećaj uzbuđenja, simptomi moraju biti prisutni najmanje šest meseci i treba da uzrokuju značajnu uznemirenost kod osobe.
•Simptomi muškog hipoaktivnog poremećaja seksualne želje uključuju sledeće:
•Smanjene ili odsutne seksualne misli ili fantazije
•Smanjena ili odsutna želja za seksualnim aktivnostima
•Slično ženskom seksualnom poremećaju uzbuđenja, simptomi takođe moraju biti prisutni najmanje šest meseci i pojedincu mogu stvoriti značajne probleme.

Oba ova stanja mogu se dijagnostikovati kao doživotni problem ili stečeni problem koji se pojavio nakon perioda normalne seksualne aktivnosti.

Uzroci

Promene u seksualnoj želji su prirodne i mogu doći i proći u zavisnosti od životnih događaja ili problema povezanih s partnerom. Međutim, kada nezainteresovanost za seksualne aktivnosti traje duže od šest meseci i stvara uznemirenost, kriterijumi za poremećaj seksualne želje mogu biti ispunjeni.
Neki faktori rizika za razvoj poremećaja seksualne želje uključuju:

•Negativni stavovi o seksualnosti
•Teškoće u vezama (loša komunikacija, zlostavljanje)
•Seksualno funkcionisanje partnera
•Stres uzrokovan traumom iz detinjstva
•Medicinska stanja (dijabetes melitus, disfunkcija štitne žlezde)
•Endokrini poremećaji (hiperprolaktinemija)
•Erektilna disfunkcija
•Istorija emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja
•Druga psihijatrijska dijagnoza (depresija, anksioznost)
•Neželjeni efekti lekova
•Stres u opštem smislu (uzrokovan bilo čim, na primer gubitkom posla)
•Upotreba alkohola

Lečenje

Lečenje poremećaja seksualne želje može uključivati psihoterapiju i lekove. FDA je 2015. odobrila lek pod nazivom Addii (flibanserin) za lečenje stečenog, generalizovanog poremećaja hipoaktivne seksualne želje (HSDD) kod žena u premenopauzi. Lek se suočio sa brojnim kontraverzama, a u toku su istraživanja kako bi se procenila njegova efikasnost.
Lečenje mora biti individualno – nekim parovima će biti potrebna veza ili bračna terapija pre nego što se direktno fokusiraju na jačanje seksualne aktivnosti. Naravno, mnogi parovi će možda morati da se usredsrede na sam seksualni odnos, a kroz obrazovanje i zadatke mogu proširiti raznolikost i vreme posvećeno seksualnim aktivnostima.

Prevencija

Jedan od korisnih načina za sprečavanje problema sa seksualnom željom je izdvajanje vremena za neseksualnu intimnost. Parovi koji rezervišu vreme za individualne razgovore verovatnije će iskusiti seksualnu želju. Takođe, rezervisanje vremena pre nego što iscrpljenost nastupi podstaći će bliskost i seksualnu želju.
Parovi mogu mentalno razdvojiti seks i naklonost, tako da se niko od njih ne plaši da bude svakodnevno privržen onom drugom.
Čitanje knjiga ili pohađanje kurseva u komunikaciji parova takođe mogu podstaći osećaj bliskosti. Nekim parovima čitanje romana ili gledanje filmova sa romantičnim ili seksualnim sadržajem takođe može poslužiti za podsticanje seksualne želje.
Niska seksualna želja može biti parametar emocionalnog zdravlja veze. U slučaju ljubavnog odnosa, niska seksualna želja može prouzrokovati da se partner više puta oseća povređenim i odbačenim, što dovodi do eventualnih osećanja nezadovoljstva i emocionalne distance koja počinje da se javlja među partnerima.
Seks je nešto što za većinu parova ili učvrsti vezu ili stvara barijeru koja ih postepeno razdvaja. Kada je jedan partner znatno manje zainteresovan za seks od svog saputnika, preporučuje se stručna pomoć pre nego što veza postane zategnuta.
Ako imate neka pitanja u vezi sa ovim problemom, možete se obratiti našem online psihologu. Možda rešenje ovog problema možete pronaći u razgovoru sa stručnim licem, naravno ako ono nije izazvano nekim vašim fizičkim, medicinskim stanjem.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »