Da li muškarci zaista razmišljaju o seksu češće nego žene?

Opšta je pretpostavka da muškarci o seksu razmišljaju više nego žene, ali u studijama su razlike između polova poprilično male kada je u pitanju seks. Međutim pretpostavlja se da muškarci mnogo više pomisle na druge potrebe, poput recimo hrane, nego što je to slučaj sa ženama. Ankete procenjuju da muškarci o seksu mogu razmišljati u proseku osam puta dnevno, za razliku od šest puta kod žena. Čini se da muškarci mnogo češće razmišljaju o određenim vrstama seksa, odnosno muškarac će pre razmišljati o seksu sa tri partnerke istovremeno, dok sa ženama nije takav slučaj.

Online psiholog

Svako iskustvo anksioznih poremećaja je različito. Neće svi koji imaju anksiozni poremećaj iskusiti iste simptome.
Kako biste lakše sagledali ovo stanje, napravili smo za vas kratku listu gotovo svih bitnih mentalnih i fizičkih simptoma anksioznosti.

Mentalni simptomi anksioznosti mogu da uključuju:

misli su vam neverovatno ubrzane,
nekontrolisano i preterano razmišljate,
imate poteškoće sa koncentracijom,
imate kontinuirano osećanje straha ili panike,
razdražljivi ste,
preterano ste oprezni,
imate problema sa snom,
promene u apetitu i ishrani generalno,
imate konstantnu želju da pobegnete iz situacije u kojoj se nalazite
imate osećaj da ste zatvoreni prema drugima

Za ovo poslednje važi i distanciranost od drugih, asocijalnost, introvertnost, a možda ćete se osećati kao da niste povezani sa svojim telom. Takođe se možete osećati kao da gledate kako se stvari događaju oko vas, a da ne možete da utičete na njih.

Da li muškarci za razliku od žena, imaju više seksualnih partnera tokom života?

Pretpostavka da heteroseksualni muškarci obično imaju više seksualnih partnerki nego što većina heteroseksualnih žena priznaje da je imala, dugo je zbunjivala istraživače. Međutim ako muškarci imaju više seksualnih odnosa, s kim ih imaju? Najnovija istraživanja sugerišu da muškarci u anketama precjenjuju broj seksualnih partnera koje su imali, dok se žene tačnije sjećaju ovih podataka.

Kako se manifestuje seksualna želja kod muškaraca?

Neke studije su pokazale da se seksualna želja kod muškaraca aktivira gledanjem seksi fotografija ili pornografskog sadržaja. Kod muškaraca koji su skloni ovakvom vidu zadovoljstva postoji veća verovatnoća da će na primer prevariti partnerku sa kojom su u vezi. Druga istraživanja su pokazala da muškarce privlače žene koje izgledaju ranjivije jer se mogu iskoristiti zbog svoje mladosti, naivnosti ili nezrelosti.

Ko je izbirljiviji po pitanju seksualnih partnera, muškarci ili žene?

Nauka nam sugeriše da kada je u pitanju seks, i muškarci i žene mogu imati kratkoročne ili dugoročne strategije sa različitim ciljevima. Međutim muškarci imaju veću tendenciju da traže seksualnu raznolikost u različitim partnerkama. Dakle muškarci zaista teže većem broju partnerki, odnosno kvantitetu dok žene više brinu o kvalitetu partnera kao takvog.

Da li je pad muške seksualne želje znak da je veza ugrožena?

Kulturološki stereotip da muškarci uvek žele samo seks i da retko kada kažu “ne” seksu, samo je jedan od razloga zašto muškarci sa nižim libidom mogu imati problem u vezama. Muškarci u dugotrajnim vezama odbijaju seks iz niza razloga, uključujući na primer pritisak na poslu i anksioznost zbog erektilne disfunkcije ili drugih fizičkih problema. Međutim, problem je retko kada nedostatak privlačnosti!

Online psiholog

Zašto muškarci mogu osećati nedostatak želje za seksom?

Niska seksualna želja češća je među muškarcima, ali je zbog pomenutog stereotipa to ponekad teško shvatiti. U anketama, otprilike 15 do 20 procenata muškaraca navodi da imaju nisku ili smanjenu seksualnu želju za koju smatraju da je problematična ili uznemirujuća. Medicinski problemi ili seksualna disfunkcija bili su među glavnim razlozima, kao i roditeljski, bračni i profesionalni stres; u nekim studijama i anketama stres je naveden mnogo puta više, nego bilo koji drugi fizički problem kod većeg broja ispitanika. Problematični stavovi prema seksu, uključujući stid, takođe su široko povezani sa niskim libidom.

Ko više želi seks, muškarci ili žene?

Nedavna istraživanja uspešno su razotkrila mnoge dugotrajne stereotipe o razlikama između muške i ženske seksualnosti. Na primer, žene uživaju u ležernom seksu otprilike kao i muškarci, i to priznaju u studijama kada se uplivi socijalne stigmatizacije eliminišu. Takođe, žene su izbirljivije prema muškarcima, koji su im prvi prišli radi upoznavanja. Kada žene prilaze muškarcima radi povremenih veza, one nisu toliko izbirljive.

Da li žene jače osećaju seksualni nagon?

Prema studijama ovo jeste tačno. Prilikom jednog ispitivanja, ispitanici su gledali erotski sadržaj, a ispostavilo su da su žene bile uzbuđene i homoseksualnim i heteroseksualnim seksom. Ovo nije nužno znak da su žene u osnovi biseksualne, već da je ženski seksualni nagon fluidniju od muškog.

Kako se žene nose sa niskom seksualnom željom?

Manje je verovatno da će žena razgovarati sa partnerom ili terapeutom o niskoj seksualnoj želji, a veća je verovatnoća da će odustati od poboljšanja situacije. Žene koje veruju da je želja sve veća tokom vremena, ređe će postati zabrinute zbog ovog problema.

Kako se žena nosi sa visokim stepenom seksualnog nagona?

Ženski seksualni nagon se veoma razlikuje od muškog, a neke žene imaju vrlo visok nivo seksualne želje. U anketama takve žene prijavljuju da se bore sa društvom u kom su stigmatizovane zbog svojih sklonosti. Međutim ovakve žene imaju veće samopoštovanje kada je u pitanju seks, ali i samopouzdanje u opštem smislu.

Zašto je zadovoljstvo u braku povezano sa seksualnom željom žena?

Studije pokazuju da je bračno zadovoljstvo usko povezano sa ženskom seksualnom željom, a manje sa muškom. Ovo istraživanje otkriva da su osnovni nivoi želje žena u braku obično niži od onih kod muškaraca, ali i da se mnogo više razlikuju, odnosno rastu i opadaju tokom vremena. Kada ženska seksualna želja opadne, zadovoljstvo oba partnera u vezi opada.

Zašto žene imaju poteškoće u postizanju orgazma?

Izveštaji o poteškoćama ili nemogućnosti postizanja orgazma kod žena kreću se od 10 do 40 procenata; čak polovina žena uglavnom ne doživljava orgazam tokom seksualnog odnosa. U anketama su najcitiraniji razlozi zbog kojih žene možda nemaju orgazam stres i anksioznost, kao i nedovoljno posvećivanje partnera ali i vremena seksu. Ostali glavni navedeni razlozi su negativna slika o svom telu, bol ili iritacija tokom seksa. Naučnici sugerišu da bi se većina ovih problema mogla rešiti boljom seksualnom komunikacijom između partnera ili uz pomoć terapeuta.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »