Hiperaktivni poremećaj

ADHD je jedan od najčešćih neurorazvojnih poremećaja u detinjstvu. Obično se prvi put dijagnostikuje u detinjstvu i često traje u odraslom dobu. Deca sa ADHD-om mogu imati problema sa obraćanjem pažnje, kontrolom impulsivnog ponašanja (mogu se ponašati bez razmišljanja, kada je reč o tome kakav će biti rezultat nečega što očekuju) ili biti preterano aktivna.

Online psiholog

Znaci i simptomi

Normalno je da deca u jednom ili drugom trenutku imaju problema sa fokusiranjem i ponašanjem. Međutim, deca sa ADHD-om ne prerastu ovakvo ponašanje koje je karakteristično za decu. Simptomi se nastavljaju, mogu biti ozbiljni i mogu izazvati poteškoće u školi, kod kuće ili sa prijateljima.

Dete sa ADHD-om može:

 • mnogo sanjariti
 • zaboraviti ili izgubiti stvari češće nego što se to dešava kod dece koja nemaju ovaj problem
 • vrpolje se ili su neposlušna
 • Previše pričaju
 • Pravi česte greške zbog nepažnje ili preuzimaju nepotrebne rizike
 • teško se odupri iskušenjima
 • imaju problema da se smenjuju
 • imaju poteškoća da se slažu sa drugima

Saznajte više o znacima i simptomima

Vrste

Postoje tri različita tipa ADHD-a, u zavisnosti od toga koji su simptomi najjači kod pojedinca:

Pretežno nepažljiva prezentacija: Pojedincu je teško da organizuje ili završi zadatak, da obrati pažnju na detalje ili da prati uputstva ili razgovore. Osoba se lako ometa drugim stvarima ili zaboravlja detalje dnevne rutine.

Pretežno hiperaktivno-impulsivna prezentacija: Osoba se vrpolji i mnogo priča. Teško joj je dugo sedeti mirno (na primer, za obrok ili dok radite domaći zadatak). Manja deca mogu stalno da trče, skaču ili se penju. Osoba se oseća nemirno i ima problema sa impulsivnošću. Neko ko je impulsivan može mnogo da prekida druge, grabi stvari od ljudi ili govori u neprikladnom trenutku. Osobama je teško da čekaju svoj red ili slušaju uputstva. Impulsivna osoba može imati više nezgoda i povreda od drugih osoba.

Kombinovana prezentacija: Simptomi gornje dve vrste su podjednako prisutni kod osobe.

Pošto se simptomi mogu promeniti tokom vremena, i prezentacija se može promeniti tokom vremena.

Uzroci ADHD-a

Naučnici proučavaju uzrok(e) i faktore rizika u nastojanju da pronađu bolje načine za upravljanje i smanjenje šansi da osoba ima ADHD. Uzrok(i) i faktori rizika za ADHD su nepoznati, ali trenutna istraživanja pokazuju da genetika igra važnu ulogu. Nedavne studije povezuju genetske faktore sa ADHD.

Pored genetike, naučnici proučavaju i druge moguće uzroke i faktore rizika, uključujući:

Povreda mozga

Izloženost rizicima po životnu sredinu (npr. olovo) tokom trudnoće ili u mladosti

Upotreba alkohola i duvana tokom trudnoće

Prevremeni porođaj

Niska telesna težina na rođenju

Istraživanja ne podržavaju popularne stavove da je ADHD uzrokovan konzumiranjem previše šećera, previše gledanja televizije, lošeg način roditeljstva ili društvenih faktora i faktora okoline kao što su siromaštvo ili porodični haos. Naravno, mnoge stvari, uključujući ove, mogu pogoršati simptome, posebno kod određenih ljudi. Ali dokazi nisu dovoljno jaki da se zaključi da su oni glavni uzroci ADHD-a.

Dijagnoza

Odlučivanje da li dete ima ADHD je proces u nekoliko koraka. Ne postoji jedinstveni test za dijagnozu ADHD-a, a mnogi drugi problemi, kao što su anksioznost, depresija, problemi sa spavanjem i određene vrste smetnji u učenju, mogu imati slične simptome. Jedan korak procesa uključuje medicinski pregled, uključujući testove sluha i vida, kako bi se isključili drugi problemi sa simptomima kao što je ADHD. Dijagnostifikovanje ADHD obično uključuje kontrolnu listu za ocenjivanje simptoma ADHD-a i uzimanje istorije deteta od roditelja, nastavnika, a ponekad i deteta.

Saznajte više o kriterijumima za dijagnostikovanje ADHD-a

Online psiholog

Tretmani

lekar razgovara sa porodicom

U većini slučajeva, ADHD se najbolje leči kombinacijom bihejvioralne terapije i lekova. Za decu predškolskog uzrasta (4-5 godina) sa ADHD-om, terapija ponašanja, posebno obuka za roditelje, preporučuje se kao prva linija lečenja pre nego što se proba lek. Šta najbolje funkcioniše može zavisiti od deteta i porodice. Dobri planovi lečenja će uključivati pažljivo praćenje, analizu i unošenje promena, ako je to potrebno.

Saznajte više o tretmanima

Upravljanje simptomima: ostanite zdravi

Biti zdrav je vrlo važan stav za svu decu i može biti posebno važan za decu sa ADHD-om. Pored bihejvioralne terapije i lekova, zdrav način života može olakšati vašem detetu da se nosi sa simptomima ADHD-a. Evo nekih zdravih načina ponašanja koja vam mogu pomoći:

 • Razvijanje zdravih navika u ishrani kao što je jedenje puno voća, povrća i celih žitarica i biranje nemasnih izvora proteina
 • Učešće u svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti na osnovu uzrasta
 • Ograničavanje dnevnog vremena ispred televizora, računara, telefona i druge elektronike
 • Dobijanje preporučene količine sna svake noći na osnovu starosti.

Kako naći pomoć?

Ako vi ili vaš lekar imate zabrinutost u vezi sa ADHD-om, možete odvesti svoje dete kod specijaliste kao što je dečji psiholog, dečiji psihijatar ili razvojni pedijatar, ili možete kontaktirati vašu lokalnu agenciju za ranu intervenciju (za decu mlađu od 3 godine) ili državnu školu ( za decu od 3 i stariju).

ADHD kod odraslih

ADHD može trajati u odraslom dobu. Neki odrasli imaju ADHD, ali im nikada nije dijagnostikovan. Simptomi mogu izazvati poteškoće na poslu, kod kuće ili u odnosima. Simptomi mogu izgledati drugačije u starijoj dobi, na primer, hiperaktivnost se može pojaviti kao ekstremni nemir. Simptomi mogu postati ozbiljniji kada se povećaju zahtevi odraslog doba. Za više informacija o dijagnozi i lečenju tokom životnog veka, posetite veb lokacije Nacionalnog resursnog centra i Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

Ukoliko nemate svog terapeuta na našem sajtu možete pronaći kontakte vrhunskih stručnjaka u oblasti psihoterapije i psihologije, koji su dostupni da vam pomognu u svakom trenutku. Sve što treba da uradite jeste to da odete u rubriku sa kontaktima na našem sajtu i zatražite pomoć. Terapiju ili seanse koje možete zakazati putem našeg sajta obavljaju se putem video poziva. Zato ne morate misliti o tome, kako ćete stići do ordinacije terapeuta – terapije putem našeg sajta možete pratiti od kuće.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »