Kako zaboraviti bivšeg

Kada je reč o romantičnim raskidima, tuga, bes, stid i razočarenje jesu skoro uvek prisutni otežavajući faktori. Rastanci takođe mogu dovesti do nesanice, lošeg imunološkog funkcionisanja, sindroma slomljenog srca, depresije, pa čak suicidnih misli.

Emocije, kao što znamo, ne pripadaju sferi praktičnog i racionalnog, ali postoje praktične strategije koje ljudi mogu koristiti za oporavak od prekida sa dečkom. Psihoterapeuti i istraživači iz ove oblasti, tumačili su tri nadaleko poznate strategije regulacije emocija koje bi mogle nekome pomoći da smanji osećanja ljubavi prema bivšem partneru, i na taj način osećaju manje nevolje zbog raskida. Neke od tih strategija u istraživanju bile su:

Online psiholog

Negativna procena bivšeg partnera – podsećajući se na negativne kvalitete vašeg bivšeg.

Ponovno procenjivanje ljubavnih osećanja – govoreći sebi da je normalno i u redu da i dalje volite svog bivšeg partnera i prihvatate svoja osećanja bez osude.

Uključivanje u aktivnosti – poput gledanja filma ili igranja igara, da biste odvratili pažnju od raskida.

Negativna ponovna procena smanjuje ljubavna osećanja i čini da apsolutno budete u skladu sa izbacivanjem te osobe iz svog života. Preispitivanje ljubavi nije nikad promenilo zaljubljenost ili prijatne/neprijatne emocije, ali je pomoglo da se produbi vaša slika vašeg odnosa i da vremenom shvatite da je dobro da je tome došao kraj. Odvraćanje pažnje od raskida je tu da se vi osećate bolje i shvatite da život pruža toliko lepih stvari i aktivnosti čiji možete da budete deo.

Osim toga, sve tri strategije u pitanju smanjuju motivisanu pažnju učesnika prema bivšem partneru, prema rezultatima njihovih elektroencefalograma. Ovaj značajan pad motivisane pažnje za bivšeg mogao bi učiniti interakcije ili podsetnike na bivšeg manje uznemirujućim za suočavanje, tvrde istraživači.

Online psiholog

Pronađite novi cilj

Pronađite svoje nove, ili oživite stare ciljeve! Odlučite se na nešto poput trčanja, nekog hobija ili pisanja!? Kad se pojavi osećaj da „nešto nedostaje“, zaokupite se svojim ciljem umesto da maštate o povratku sa bivšim. Ukoliko u tom svom hobiju osetite makar mali progres, osećaj sopstvene vrednosti raste i samim tim postajete zadovoljniji sobom. U tok trentku shvatate da vi zaslužujete svoje mesto u svetu i svoje parče sreće, bez neke druge osobe.

Čuvajte se!

Stres je pokretač br.1 za bilo koju zavisnost, uključujući i stari plamen. Osećaj preopterećenosti, iscrpljenosti ili anksioznosti izaziva fiziološku potrebu za povezivanjem i žudnju za onim što psiholozi nazivaju „udobnošću u kontaktu“. Stres takođe čini vaš mozak fokusiranim na potencijalnu nagradu i zanemaruje potencijalni rizik. Tako ćete verovatno zamisliti topli zagrljaj romantičnog okupljanja i zaboraviti sram ili žaljenje koje ste osetili posle poslednjeg povezivanja. Unapredite čežnju izazvanu stresom tako što ćete se pozabaviti ozbiljnom brigom o sebi: Zakažite okupljanje sa drugaricama, odgledajte video sa jogom koji stalno odlažete da odgledate, napravite manikir i idite na masažu ili učinite sve što vam smiruje živce i podiže raspoloženje.

Čuvajte se Belog medveda!

Postoji jedan zagarantovan način da nikada ne zaboravite bivšeg: Potrudite se da ga potpuno izbacite iz glave. Psiholozi ovo nazivaju “efektom belog medveda”. Ako pokušate da ne mislite na belog medveda, jedan će vam sigurno pasti na pamet. Ovo važi za sve vrste iskušenja. Dete koje pokušavaju da nateraju da ne razmišlja o čokoladi postaju opsednute njome (i jedu je više). Pušači koji pokušavaju da ne razmišljaju o cigaretama samo na kraju više puše. Jedna studija je čak otkrila da ako pokušate da ne mislite o starom plamenu, veća je verovatnoća da ćete sanjati o njemu ili njoj. Zato, kad vam bivši pada na pamet, nemojte paničariti i svakako to nemojte shvatiti kao nekakav znak. Podsetite se zašto je on ili ona bivši, a zatim vratite pažnju na nekoga do koga vam je zaista stalo – na vas! Fokus na bivšeg će učiniti da zaboravite sebe. Dakle, ne dozvolite sebi da se opteretite razmišljanjem kako je nužno da ga zaboravite i skrenete svoje misli. To ne radite na svesnom nivou! Na svesno, racionalnom planu ispunite svoj dan novim aktivnostima, prijatnim ljudima i lepim osećanjima!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »