Bes – Trening kontrole besa

Priroda besa

Prema nekim psiholozima koji su se specijalizovali za proučavanje besa, bes je emocionalno stanje koje varira po intenzitetu od blage iritacije do jakog besa. Kao i druge emocije, praćen je fiziološkim i biološkim promenama; kada se naljutite, puls i krvni pritisak raste, kao i nivoi energetskih hormona, adrenalina i noradrenalina.
Bes mogu izazvati spoljni i unutrašnji događaji. Možete biti ljuti na određenu osobu (poput kolege ili šefa) ili događaja (gužva u saobraćaju, otkazan let) ili bi vaš bes mogao biti uzrokovan brigom ili razmišljanjem o vašim ličnim problemima. Sećanja na traumatične ili krizne događaje takođe mogu izazvati gnevna osećanja.

Izražavanje besa

Instinktivni, prirodni način ispoljavanja besa je agresivan odgovor. Bes je prirodan, prilagodljiv odgovor na pretnje; nadahnjuje moćna, često agresivna osećanja i ponašanja, koja nam omogućavaju da se borimo i odbranimo kada smo napadnuti. Stoga je i određena količina besa neophodna za naše preživljavanje. Dakle postoji prirodno i normalno stanje besa, a postoji i hronično, onda kada bes nadvlada sve konvencije i norme i postane zaista veliki problem za svakodnevni život osobe.

Online psiholog

Upravljanje besom: 10 saveta

kako da ukrotite svoj bes
Da li pobesnite kada naletite na gužvu u saobraćaju? Da li vam skače pritisak kada vaše dete odbija bilo kakvu saradnju? Bes je normalna, pa čak i zdrava emocija – ali važno je nositi se s njom na pozitivan način. Nekontrolisani bes može biti veliki problem i za zdravlje ali i za vaš brak ili vezu.
Dakle da li ste spremni da se izborite sa svojim besom? Započnite onda sa razmatranjem ovih 10 saveta za upravljanje njime.

1. Razmislite pre nego što progovorite

U žaru trenutka lako je reći nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti. Odvojite nekoliko trenutaka da saberete svoje misli pre nego što išta kažete – i dozvolite drugima koji su umešani u to da učine isto. Ovo će vam pomoći da ne dovete sebe u neprijatnu situaciju, čije ćete posledice osećati i posle epizode besa koju ste imali. Dakle uvek je bolje sprečiti nego lečiti!

2. Kad se smirite, izrazite svoj bes

Čim razmišljate jasno, izrazite svoju frustraciju asertivnim, ali nekonfliktnim načinom. Jasno i direktno iznesite svoje brige i potrebe, bez povređivanja drugih ili pokušaja da ih kontrolišete. Tako ćete biti u prilici da se iz nekih potencijalnih rasprava izvučete kao pobednik, a da niste ni pokrenuli rasparavu ili svađu.

3. Vežbajte

Fizička aktivnost može vam pomoći da smanjite stres koji može da vas naljuti u nekom trenutku dana. Ako osetite da vaš bes eskalira, krenite u brzu šetnju ili trčanje ili provedite neko vreme baveći se drugim prijatnim fizičkim aktivnostima.

4. Uzmite timeout

Vremenska ograničenja nisu samo za decu. Napravite sebi kratke pauze tokom nekog doba dana koji je obično stresan za vas. Nekoliko trenutaka tišine može vam pomoći da se osećate bolje pripremljenima da se nosite sa onim što predstoji, a da se ne iznervirate ili ne naljutite.

5. Utvrdite moguća rešenja

Umesto da se fokusirate na ono što vas je naljutilo, poradite na rešavanju problema. Izluđuje li vas neuredna soba vašeg deteta? Zatvori vrata. Da li vaš partner kasni na večeru svake večeri? Rasporedite obroke kasnije za veče – ili se dogovorite da jedete sami nekoliko puta nedeljno. Podsetite se da bes neće popraviti ništa i da će možda samo pogoršati stvari u vašem odnosu.

6. Pazite na to kako se izražavate

Da biste izbegli kritiku ili svaljivanje krivice na vas- što bi moglo samo povećati napetost – koristite izjave „Ja ili meni smeta ovo ili ono“ da biste opisali problem. Budite pošteni i konkretni. Na primer, recite: „Uznemirilo me je što ste napustili sto, a da mi niste ponudili pomoć u pranju sudova“, umesto „Nikad ne obavljate nikakve kućne poslove!“. Sve što izaziva potencijalnu agresiju, zaboravite i pokušajte da nađete neko kompromisno rešenje.

Online psiholog

7. Ne zamerajte se

Oprost je moćno sredstvo. Ako dozvolite besu i drugim negativnim osećanjima da istisnu pozitivna osećanja, gorčina ili osećaj nepravde bi vas mogli progutati i učiniti još nesrećnijima. Ali ako možete oprostiti nekome ko vas je naljutio, oboje ćete naučiti iz situacije i ojačati svoju vezu.

8. Upotrebite humor za otpuštanje napetosti

Koristite se humorom kako biste izbegli ono što vas ljuti. Dobro pomagalo pored ovoga može biti i neki humoristični sadržaj poput filmskih ili televizijskih komedija. Takođe izbegavajte sarkazam – on može povrediti osećanja drugih i samo pogoršati stvari.

9. Vežbajte veštine opuštanja

Kada se vaša narav razbukta, primenite veštine opuštanja. Vežbajte vežbe dubokog disanja, zamislite opuštajuću scenu ili ponovite umirujuću reč ili frazu, poput „Polako“. Takođe možete da slušate muziku, da zapišete nešto o svom stanju u vaš dnevnik ili da napravite nekoliko poza joge – šta god je potrebno da podstaknete opuštanje.

10. Budite sigurni da znate kada treba zatražiti pomoć

Naučiti kontrolirati bes je ponekad izazov za sve. Potražite pomoć za probleme sa besom ako vam se čini da bes izmiče kontroli, ako uzrokuje da radite stvari zbog kojih žalite ili povređujete one oko sebe. Takođe na našem sajtu možete pronaći kontakt online psihologa, koji bi vam mogao pomoći da rešite svoj problem.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »