Kako se ponašati prema alkoholičaru?

Ako ste bliski sa nekim ko ima poremećaj upotrebe alkohola, može biti teško pretpostaviti šta treba da uradite da biste minimalizovali konflikt i stres, podržali voljenu osobu i istovremeno zadovoljili svoje potrebe. Možda se osećate bespomoćno da bilo šta promenite.

Jedini način na koji sami možete da promenite trenutni tok vaših interakcija sa nekim ko ima poremećaj upotrebe alkohola je da promenite način na koji reagujete.

Online psiholog

Prilagođavajući svoj pristup i stav prema problemu, možete ga staviti u drugu perspektivu tako da više ne dominira vašim mislima i vašim životom. Na neki način, saznanje da možete napraviti ovu promenu je osnažujuće.

Ispod je devet stvari koje možete da uradite, a koje mogu pomoći u ublažavanju pritiska, a u nekim slučajevima i bolje pomoći vašoj voljenoj osobi da započne svoj put ka oporavku.

Prvo, napomena o terminologiji: Dok je „alkoholičar“ kolokvijalni termin, Američki nacionalni instituti za zdravlje preporučuju da se kaže „osoba sa poremećajem upotrebe alkohola“ radi tačnosti i smanjivanje mogućnosti stigmatizacije osobe sa ovim problemom. Poremećaj upotrebe alkohola opisuje dijagnostikovano medicinsko stanje koje je klasifikovano kao blago, umereno ili teško.

Oslobodite se krivice

Uobičajeno je da neko sa ovim poremećajem pokuša da okrivi okolnosti ili druge oko sebe zbog svog problema, uključujući one koji su im najbliži. Uobičajeno je čuti ih kako kažu: “Jedini razlog zašto pijem je zato što ti…”

Ne prihvatajte to. Ako je vaša voljena osoba zaista zavisna od alkohola, ona će piti šta god da uradite ili kažete. To nije vaša krivica, zapamtite to!

Ne shvatajte to lično

Kada neko ko je zavisnik od alkohola obeća da više nikada neće piti, ali se ubrzo vrati toj navici, lako je lično prihvatiti prekršena obećanja i laži. Možda mislite: “Ako me zaista voli, ne bi me lagao.”

Međutim, ako je vaša voljena osoba postala zavisna od alkohola, hemijski procesi njihovog mozga su se možda promenila do te mere da su potpuno iznenađeni nekim od izbora koje sami donose. Možda više nemaju kontrolu nad donošenjem sopstvenih odluka.

Znajte kada da napravite korak unazad

Mnogi članovi porodice nekoga ko se bori sa zavisnošću od alkohola pokušava sve što im padne na pamet da nateraju svoju voljenu osobu da prestane da pije. Nažalost, to obično dovodi do toga da se članovi porodice osećaju usamljeno i frustrirano.

Možete sebi reći da sigurno postoji nešto što možete učiniti. Ali realnost je da čak ni osoba zavisna od alkohola ne može da kontroliše svoje piće, koliko god se trudila.

Neka se desi kriza

Možda i dalje želite da pomognete svojoj voljenoj osobi kada je usred krize. Međutim, kriza je obično vreme kada ne treba ništa da radite. Kada neko dostigne kriznu tačku, ponekad tada konačno prizna da ima problem i počne da traži pomoć.

Ako prijatelji ili članovi porodice požure i „izbave“ osobu iz krizne situacije, to može odložiti odluku da se dobije pomoć.

Za one koji vole nekoga ko živi sa zavisnošću, veoma je teško sedeti i pustiti da se kriza odigra u najvećoj meri. Kada dođu do tačke u upotrebi supstanci kada dobiju sve simptome ovog poremećaja, mogu da izgube i posao ili odu u zatvor. Na primer, samo partneru može biti teško da prihvati da je najbolja stvar koju mogu da urade u toj situaciji u stvari jedno veliko ništa. Zato se odlučuju da pomognu u pronalaženju potrebnog alkohola, što je u suštini loše.

Ne morate da stvarate krizu, ali nevezanost za učenje će vam pomoći da dozvolite da se kriza – ona koja je možda jedini način da se stvori promena – desi.

Online psiholog

Shvatite da će im trebati pomoć spolja

Poremećaj upotrebe supstanci je primarna, hronična i progresivna bolest koja ponekad može biti fatalna. Bez obzira na vaše poreklo ili stručnost, vašoj voljenoj osobi će verovatno trebati pomoć spolja.

Imajte na umu da neko ko je zavisan od alkohola obično prolazi kroz nekoliko faza pre nego što bude spreman da napravi promenu.

Dok ne počnu da razmišljaju o prestanku konzumacije, sve radnje koje preduzmete da im „pomognete“ da odustanu često će naići na otpor.

Zapamtite, nije vaša odgovornost da “lečite” njihov problem. Slučajno volite nekoga kome će verovatno biti potreban profesionalni tretman da ponovo ozdravi. To je njihova odgovornost, ne vaša.

Lečenje može uključivati savetovanje, grupe za podršku i lekove.

Ako se vi ili vaša voljena osoba borite sa upotrebom supstanci ili zavisnošću, kontaktirajte Nacionalnu liniju za pomoć u vezi sa zloupotrebom supstanci i mentalnim zdravljem za informacije o ustanovama za podršku i lečenje u vašem području.

Ne prihvatajte ponašanje koje je neprihvatljivo

Prihvatanje neprihvatljivog ponašanja obično počinje nekim malim incidentom koji se odbacuje rečenicom: „Jednostavno je popio/popila previše“. Ali sledeći put, ponašanje može postati malo gore, a zatim još gore. Možda ćete polako početi da prihvatate sve neprihvatljivije ponašanje. Pre nego što to shvatite, možete se naći u potpuno nasilnom odnosu.

Zlostavljanje nikada nije prihvatljivo. Ne morate da trpite neprihvatljivo ponašanje u svom životu. Imate izbora.

Ako imate decu, važno je da ih zaštitite i od neprihvatljivog ponašanja. Nemojte tolerisati uvredljive ili negativne komentare upućene njima. Ovi komentari mogu rezultirati trajnim oštećenjem dečje psihe.

Zaštitite svoju decu i ne ustručavajte se da ih držite podalje od nekoga ko pije i ne poštuje vaše granice. Odrastanje u domu alkoholičara može ostaviti trajne ožiljke po dete. Problemi koje dete ima sa razvodom roditelja ili raskidom partnera i životom samo sa jednim roditeljem, nisu toliko strašni koliko posledice života sa nekim ko ima problem sa alkoholom.

Imajte razumna očekivanja

Ono što može izgledati kao razumno očekivanje u nekim okolnostima može biti potpuno nerazumno kada je u pitanju neko sa zavisnošću. Kada se vaša voljena osoba zakune vama i sebi da nikada neće dotaći ni jednu kap alkohola, možda ćete joj poverovati.

Međutim, za nekoga ko je zavistan od alkohola, to očekivanje može se pokazati nerazumnim. Ako osoba nije sposobna čak ni da bude iskrena prema sebi, možda nije razumno očekivati da bude iskrena prema vama.

Ostanite fokusirani na sadašnjost

Ključ za suočavanje sa zavisnošću od alkohola u porodici je da ostanete fokusirani na situaciju kakva postoji danas. Alkoholizam je progresivna bolest. Ne dostiže određeni nivo i ostaje tamo veoma dugo; nastavlja da se pogoršava sve dok osoba koja ima problem sa alkoholom ne zatraži pomoć.

Ne dozvolite da razočaranja i greške iz prošlosti utiču na vaše današnje izbore — okolnosti su se verovatno promenile.

Ne omogućavajte njihovo ponašanje

U krugovima za oporavak postoji vic o alkoholičaru u poricanju koji viče: “Nemam problem, zato nemoj nikome reći!”. Neko sa poremećajem obično ne želi da iko zna nivo njihove konzumacije alkohola, jer ako bi neko saznao pun stepen problema, mogao bi pokušati da pomogne.

Ako članovi porodice pokušavaju da „pomognu“ tako što prikrivaju svoje piće i prave izgovore za njih, oni igraju pravo u igru poricanja svoje voljene osobe. Ovo samo omogućava. Otvoreno i iskreno rešavanje problema je najbolji pristup.

Šta je omogućavanje?

Omogućavanje se dešava kada neko drugi prikriva ili opravdava osobu koja ima poremećaj upotrebe alkohola. Kao rezultat toga, osoba sa poremećajem se ne bavi posledicama svojih postupaka.

Često, u pokušaju da „pomognu“, dobronamerni voljeni će zaista učiniti nešto što omogućava nekome zavisnom od alkohola da nastavi svojim destruktivnim putem. Uverite se da ne radite ništa što bi podstaklo njihovo poricanje ili ih sprečilo da se suoče sa prirodnim posledicama sopstvenih odluka.

Kada ih omogućite

Šta se dešava kada ih omogućite? Tačan odgovor zavisi od konkretne situacije, ali se obično dešavaju dve stvari: oni nikada ne osećaju bol i to skida fokus sa njihovog ponašanja.

Na primer, ako se vaša voljena osoba onesvesti u dvorištu i vi joj pažljivo pomognete da uđe u kuću i u krevet, samo vi osećate bol. Fokus tada postaje ono što ste vi uradili (pomerili ih), a ne ono što su oni uradili (toliko su pili da su se onesvestili napolju).

Kada prestanete da ih omogućavate

Umesto toga, ako ništa ne uradite, a oni se ujutru probude na travnjaku sa komšijama koje proviruju kroz prozor i uđu u kuću dok vi i deca doručkujete, oni su ostavljeni da se suoče sa rezultatima sopstvenog ponašanja.

Drugim rečima, njihovo ponašanje, a ne vaša reakcija na njihovo ponašanje, postaje fokus. Tek kada iskuse sopstveni bol, osetiće potrebu da se promene.

Prirodne posledice mogu značiti da odbijate da provedete bilo koji trenutak sa osobom koja je zavisna od alkohola. Ova odluka nije zla ili neljubazna. To je čin zaštite sebe.

Nije vaš posao da „lečite“ alkoholizam voljene osobe, ali dopuštanje prirodnih posledica je jedan od faktora koji osobu može gurnuti iz predkontemplativnog stadijuma u ​​kontemplativnu fazu prevazilaženja zavisnosti.

Kontemplativna faza se završava odlukom da se napravi promena, ali su obično potrebni dalji koraci kao što su priprema, akcija i kasnije održavanje i verovatan recidiv pre nego što se zavisnost kontroliše.

Ne odlažite da dobijete pomoć za sebe

Ako prikrivate svoju voljenu osobu i dugo niste otvoreno govorili o njihovoj zavisnosti, možda će vam izgledati zastrašujuće to da vi zatražite pomoć. Međutim, važno je da budete sigurni da dobijate i podršku koja vam je potrebna. Oslonite se na ljude oko sebe i, ako je potrebno, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje da razgovarate o svom stresu i kroz šta vi prolazite.

Grupa za podršku kao što je Al-Anon Famili Groups takođe može biti od pomoći kada imate nekoga u svom životu sa ovakvim problemom. Grupa vam može dati prostor da dobijete društvenu podršku i ohrabrenje od drugih koji prolaze kroz sličan problem. situacija.

Možda je vrlo malo toga što možete učiniti da pomognete nekome sa problemom dok ne bude spreman da dobije pomoć, ali možete prestati da dozvoljavate sebi da nečiji problem sa pićem dominira vašim mislima i vašim životom. U redu je donositi odluke koje su dobre za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »