Narkolepsija lečenje

Šta je narkolepsija?

Narkolepsija je hronični poremećaj sna koji karakteriše velika dnevna pospanost i iznenadni napadi sna. Ljudima sa narkolepsijom je često teško da ostanu budni tokom dužeg vremenskog perioda, bez obzira na okolnosti. Narkolepsija može izazvati ozbiljne poremećaje u vašoj svakodnevnoj rutini.

Ponekad, narkolepsija može biti praćena iznenadnim gubitkom mišićnog tonusa (katapleksijom), što može biti izazvano jakim emocijama. Narkolepsija koja se javlja sa katapleksijom naziva se narkolepsijom tipa 1. Narkolepsija koja se javlja bez katapleksije poznata je kao narkolepsija tipa

Online psiholog

Narkolepsija lečenje

Ne postoji određen ili specifičan lek za narkolepsiju, ali sa određenim lekovima možete upravljati simptomima i minimalizovati njihov uticaj na vaš svakodnevni život.

Unošenje nekih jednostavnih promena u svoje navike spavanja ponekad može pomoći sa poremećajem poput narkolepsije. Međutim ako su vaši simptomi ozbiljniji, obično ćete morati da uzimate lekove koji su efikasniji od metoda koje ne uključuju lekove.

Promene navika u kontekstu spavanja

Stvari koje možete da uradite da smanjite prekomernu pospanost tokom dana i olakšate spavanje noću uključuju:

 • Često i kratko spavanje – ravnomerno rasporedite dnevne dremke tokom dana; lekar opšte prakse ili specijalista za spavanje može vam pomoći da isplanirate raspored koji se uklapa u vaše druge aktivnosti
 • pridržavati se stroge rutine odlaska na spavanje – težite da idete u krevet i budite se u isto vreme svaki dan kad god je to moguće
 • opuštanje pre spavanja – na primer, kupanje toplijom vodom, pravljenje kupke za opuštanje i slično
 • obezbeđivanje dobrog okruženja za spavanje – na primer, održavanje vaše spavaće sobe na ugodnoj temperaturi, tihoj i bez spoljašnjeg ometanja
 • izbegavanje kofeina (koji se nalazi u kafi, čaju i nekim gaziranim pićima), alkohola i pušenja pre spavanja
 • nemojte da vežbate neposredno pre spavanja – ostavite najmanje 2 sata između završetka vežbe i odlaska u krevet
 • nemojte jesti velike, teške obroke pre spavanja

Neki lekovi koje kupite u apoteci, kao što su lekovi protiv prehlade i alergije, mogu izazvati pospanost kao neželjeni efekat.

Trebalo bi da izbegavate da uzimate ove vrste lekova tokom dana ako imate narkolepsiju, jer oni mogu pogoršati vašu dnevnu pospanost.

Razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili farmaceutom ako niste sigurni koji lekovi izazivaju pospanost. Možda će moći da preporuče alternative koje ne izazivaju pospanost.

Razgovor sa drugima

Osim što je teško živeti sa narkolepsijom, narkolepsiju je teško objasniti drugima.

Neki od simptoma, kao što je iznenadni gubitak kontrole mišića (katapleksija), mogu biti zastrašujući za ljude koji nisu svesni ovog stanja kod drugog pojedinca.

Možda će vam biti korisno da razgovarate sa prijateljima i porodicom o svom stanju.

Recite nastavnicima vašeg deteta ako je vašem detetu dijagnostikovana narkolepsija da ono ima to stanje i da pripaze na njega. Važno je da nastavnici budu svesni stanja vašeg deteta kako ne bi pogrešno shvatili njihovo ponašanje kao moguću lenjost ili nemar roditelja koji dopuštaju detetu da bude budno do kasno u noć, te je stoga pospano.

Ako imate narkolepsiju, nema razloga da ne radite, sve dok je vaš poslodavac svestan vašeg stanja i pristaje da vam pomogne, na primer, dozvoljava vam da radite sa fleksibilnim radnim vremenom ili da odspavate kad vam se simptomi pojave. Naravno postoje radna mesta koja zbog ovog poremećaja ne možete obavljati.

Lekar opšte prakse ili specijalista će možda moći da vam organizuju razgovor sa socijalnim radnikom ako misle da bi to moglo pomoći. Socijalni radnik može ponuditi savetovanje i podršku, uključujući savete o izboru karijere, svim prilagođavanjima koje se mogu izvršiti u školi ili na poslu, kao i svim finansijskim problemima ili problemima u vezi koje možda imate.

Lek

Brojni različiti lekovi se koriste za lečenje simptoma narkolepsije, ali nisu svi licencirani za narkolepsiju i dokazi o njihovoj efikasnosti u lečenju ovog stanja nisu uvek jaki.

Dostupnost nekih lekova je takođe upitna jer ih možda nema na našem tržištu u našoj zemlji ili u zemljama regiona, međutim sigurno postoji način na koji se oni mogu nabaviti.

Online psiholog

Stimulansi

Ako je potrebno, lekar opšte prakse ili specijalista može da prepiše vrstu leka poznatu kao stimulans, kao što je modafinil, deksamfetamin, metilfenidat ili pitolisant.

Ovi lekovi stimulišu vaš centralni nervni sistem, što vam može pomoći da ostanete budni tokom dana. Obično se uzimaju kao tablete svakog jutra.

Uobičajeni neželjeni efekti stimulansa uključuju:

 • glavobolje
 • mučnina
 • nervoza
 • poteškoće sa spavanjem noću (nesanica)
 • bolovi u stomaku
 • razdražljivost
 • gubitak težine

Razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili specijalistom ako imate stalne ili uznemirujuće neželjene efekte dok uzimate stimulanse. Možda će moći da vam prepišu alternativni lek.

Modafinil

Modafinil je povezan sa nepravilnim otkucajima srca (aritmijama) i povećanjem krvnog pritiska, tako da ćete morati da budete redovno nadgledani tokom lečenja da biste proverili da li postoje ovi problemi.

Modafinil ne treba uzimati u trudnoći jer može naneti štetu nerođenom detetu.

Iz tog razloga, nije bezbedno zatrudnjeti dok uzimate modafinil. Trebalo bi da koristite efikasnu kontracepciju tokom uzimanja i najmanje 2 meseca nakon prestanka upotrebe ovog leka.

Ako uzimate kontracepcijske pilule, to modafinil može učiniti manje efikasnim lekom. Zato razmislite o prelasku na drugu vrstu kontracepcije ili korišćenju drugog kontraceptiva. Lekar opšte prakse ili specijalista može vam pomoći da se odlučite.

Natrijum oksibat

Natrijum oksibat je lek koji može poboljšati iznenadni gubitak kontrole mišića i pomoći vam da spavate noću, što takođe može smanjiti pospanost tokom dana.

Natrijum oksibat je tečni lek koji se pije noću u 2 doze: prvu kada legnete u krevet, a drugu 2,5 do 4 sata kasnije.

Možda ćete morati da koristite budilnik da biste bili sigurni da uzimate lek u pravo vreme.

Mora se uzimati 2 do 3 sata nakon obroka, jer hrana može uticati na to koliko se leka apsorbuje u vaše telo.

Nemojte piti alkohol dok uzimate natrijum oksibat. Takođe treba da izbegavate aktivnosti koje zahtevaju mentalnu budnost, kao što su vožnja ili rukovanje teškim mašinama, do najmanje 6 sati nakon uzimanja leka.

Uobičajeni neželjeni efekti natrijum oksibata uključuju:

 • mučnina
 • vrtoglavica
 • glavobolje
 • dijareja
 • mokrenje u krevet
 • povraćanje
 • gubitak težine
 • zamagljen vid

Ukoliko imate ove simptome recite to lekaru opšte prakse ili specijalisti ako uzimate natrijum oksibat i ako imate stalne ili uznemirujuće neželjene efekte.

Antidepresivi

Iako postoji izvesna neizvesnost u tome koliko su antidepresivi efikasni u lečenju narkolepsije, ponekad se koriste za lečenje simptoma kao što su iznenadni gubitak kontrole mišića, halucinacije i paraliza sna.

Mnogi različiti tipovi antidepresiva su korišćeni za lečenje ljudi sa narkolepsijom, uključujući:

selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI), kao što su femoksetin, fluoksetin i citalopram

inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina-noradrenalina (SNRI), kao što je venlafaksin

triciklični antidepresivi (TCA), kao što su imipramin i klomipramin

Smatra se da ovi lekovi deluju tako što menjaju nivoe određenih hemikalija u vašem mozgu i smanjuju količinu sna u (REM fazi), koji je odgovoran za mnoge simptome narkolepsije.

Neželjeni efekti koje možete iskusiti zavisiće od specifičnog leka koji uzimate, ali opšti neželjeni efekti antidepresiva mogu uključivati:

 • osećaj uznemirenosti, drhtanja ili anksioznosti
 • osećati se bolesno
 • suva usta
 • blago zamućenje vida
 • zatvor
 • vrtoglavica
 • pospanost
 • problemi sa spavanjem (nesanica)
 • seksualna disfunkcija, kao što je erektilna disfunkcija ili teškoće u postizanju orgazma

Većina neželjenih efekata će se poboljšati u roku od nekoliko nedelja. Razgovarajte sa lekarom opšte prakse ili specijalistom ako imate bilo kakve neželjene efekte koji su posebno problematični ili uporni. Možete se takođe obratiti i stručnjaci na našem sajtu i putem online terapije koju možete organizovati sa njima, razgovarati o problemu koji imate.

Ne bi trebalo da prestanete da uzimate antidepresive iznenada jer možete imati neprijatne efekte zbog toga. Ako želite da prestanete da uzimate lek, vaš lekar opšte prakse će postepeno smanjivati vašu dozu tokom nekoliko nedelja. Još jednom vas podsećamo da se možete obratiti stručnjacima sa našeg sajta, kako za ovaj tako i za mnoge druge probleme. Online terapija sjajan je način da se izborite sa problemima, ma kakvi oni bili – zato ne oklevajte i već danas napravite prvi korak ka zdravijem načinu života.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »