Kako postupati sa alkoholičarem?

Kada se nečije stanje smatra alkoholizmom?

Posmatranje člana porodice, prijatelja ili saradnika sa poremećajem zavisnosti od alkohola može biti teško. Možda se pitate šta možete da uradite da promenite situaciju i da li ta osoba uopšte želi vašu pomoć.

Alkoholizam je termin koji se koristi da opiše nekoga sa poremećajem upotrebe alkohola. Neko sa alkoholizmom ima i fizičku i psihičku zavisnost od alkohola. Oni mogu imati problema da kontrolišu svoje navike konzumacije alkohola ili odluče da nastave da piju iako to izaziva probleme. Ovi problemi mogu ometati njihove profesionalne i društvene odnose ili čak njihovo sopstveno zdravlje.

Online psiholog

Poremećaj upotrebe alkohola može varirati od blagog do teškog. Blagi obrasci se mogu razviti u ozbiljnije komplikacije. Rani tretman i intervencija mogu pomoći osobama sa poremećajem upotrebe alkohola. Iako je na osobi da voljno započne svoj put trezvenosti, vi takođe možete pomoći. Čitajte dalje za neke korake koje možete preduzeti da pomognete svom prijatelju, članu porodice ili voljenoj osobi.

Kako pristupiti ili postupati sa nekim ko je alkoholičar?

Korak 1. Naučite nešto o poremećaju upotrebe alkohola

Pre nego što bilo šta uradite, važno je da znate da li vaš prijatelj ili voljena osoba uopšte boluje od zavisnosti od alkohola. Poremećaj upotrebe alkohola, ili alkoholizam, je više od puke konzumacije koja pređe granice ukusa s vremena na vreme. Ponekad alkohol koristimo kao mehanizam suočavanja ili kao deo društvene navike i to naravno može izgledati kao alkoholizam, ali to nije isto što i alkoholizam. Ljudi sa poremećajem upotrebe alkohola ne piju umereno, čak i ako kažu da piju samo jedno piće. Da biste saznali više, pročitajte nešto o alkoholizmu i njegovim simptomima u nastavku teksta ili na drugim objavama na ovom sajtu.

Postoje i vladine i programske veb stranice za dalje resurse i informacije o pomoći nekome ko je zavisnik od alkohola. Istražite ih da biste saznali više o zavisnosti i iskustvima drugih u borbi i prevenciji zavisnosti od alkohola.

Korak 2. Vežbajte ono što ćete reći

Dajte do znanja osobi do koje vam je stalo da ste dostupni i da vam je stalo. Pokušajte da formulišete izjave koje su pozitivne i podržavajuće. Izbegavajte da budete negativni, uvredljivi ili drski.

Korišćenjem empatije smanjujete optužbe i omogućavate da budete aktivni učesnik u diskusiji. Možda će biti od pomoći ako samo iznesete određenu dozu zabrinutosti. Možete pomenuti kada je alkohol izazvao neželjeni efekat, kao što je nasilno ponašanje ili ekonomski problemi. Umesto da kažete: „Ti si alkoholičar – moraš odmah da dobiješ pomoć“, možete reći: „Volim te veoma si mi važan. Zabrinuta sam zbog toga koliko piješ jer to stvarno može naštetiti tvom zdravlju.”

Pripremite se za svaki odgovor. Bez obzira na reakciju, treba da ostanete mirni i uverite svojeg partnera ili prijatelja da ima vaše poštovanje i podršku.

Korak 3: Izaberite pravo vreme i mesto

Izaberite pravo vreme za ovaj važan razgovor. Razgovarajte na mestu gde znate da ćete imati tišinu i privatnost. Takođe ćete želeti da izbegnete bilo kakve prekide kako biste oboje imali punu pažnju jedno drugom. Uverite se da vaša osoba nije uznemirena ili zaokupljena drugim problemima. Ono što je najvažnije, osoba treba da bude trezna.

Korak 4: Priđite i slušajte sa iskrenošću i saosećanjem

Ako osoba ima problem sa alkoholom, najbolje što možete da uradite je da budete otvoreni i iskreni prema toj osobi u vezi sa tim. Nada da će osobi biti bolje ako ostane sama često jeste lažna i neće promeniti situaciju.

Recite svojoj voljenoj osobi da ste zabrinuti što previše pije i dajte im do znanja da želite da budete podrška. Budite spremni da se suočite sa negativnom reakcijom. Pokušajte da se oduprete vašim sugestijama. Osoba može biti u poricanju, a može čak i ljutito reagovati na vaše pokušaje. Ne shvatajte to lično. Dajte im vremena i prostora da donesu iskrenu odluku i slušajte šta imaju da kažu.

Online psiholog

Korak 5: Ponudite svoju podršku

Shvatite da ne možete naterati nekoga da se leči, ako taj neko ne želi da ide na lečenje. Sve što možete da uradite je da ponudite svoju pomoć. Na njima je da odluče da li će to uzeti u obzir. Budite empatični, iskreni i izbegavajte to da osuđujete nekoga zbog njegovog ili njenog problema. Zamislite sebe u istoj situaciji i to kakva bi vaša reakcija mogla biti na istu situaciju.

Vaš prijatelj ili voljena osoba se takođe može zakleti da će sama smanjiti alkohol. Međutim, dela su važnija od reči. Podstaknite osobu da uđe u formalni program lečenja. Zatražite konkretne obaveze, a zatim ih pratite.

Možda ćete želeti da vidite da li drugi članovi porodice i prijatelji žele da budu uključeni. Ovo može zavisiti od nekoliko faktora, kao što su koliko je to ozbiljna situacija ili koliko osoba može biti zatvorena prema ovom problemu.

Korak 6: Intervenišite

Pristupanje nekome da razgovarate o problemima razlikuje se od intervencije. Intervencija uključuje mnogo više od ćaskanja, uključuje planiranje, spremnost na otvorenost u isticanju već vidnih posledica, deljenje i predstavljanje opcija lečenja.

Intervencija može biti tok akcije ako je osoba veoma otporna da dobije pomoć. Tokom ovog procesa, prijatelji, članovi porodice i saradnici se okupljaju da se suoče sa osobom i podstaknu je na lečenje. Intervencije se često rade uz pomoć stručnog savetnika. Profesionalni terapeut može:

  • dati savet kako da se osoba uvede na lečenje
  • objasniti koje mogućnosti lečenja postoje
  • pronaći programe u vašem gradu ili regiji

Kako podržati voljenu osobu na njenom putu

Lečenje poremećaja upotrebe alkohola je stalan proces. Nemojte smatrati da je vaš deo završen nakon što je vaš prijatelj ili član porodice na terapiji. Ako su otvoreni za to, prisustvujte sastancima sa njima. Ponudite pomoć u poslu, brizi o deci i kućnim poslovima ako ometaju seanse lečenja.

Takođe je važno pratiti napredak vašeg prijatelja ili člana porodice tokom i nakon tretmana. Na primer, alkohol je svuda. Čak i nakon oporavka, ta osoba će biti u situacijama koje ne može predvideti. Načini na koje možete pomoći uključuju izbegavanje alkohola kada ste zajedno ili odustajanje od pijenja u društvenim situacijama. Pitajte ih o tim novim strategijama koje su naučili tokom lečenja ili na sastancima. Ostanite prisutni u toku njihovog oporavka čak i ako to podrazumeva dugoročniji period.

Ako se pitate kako ne treba postupati sa nekim ko ima ovaj problem i prošao je kroz lečenje, nemojte raditi sledeće stvari:

– Ne pijte u blizini svog prijatelja ili voljene osobe, čak ni u društvenim situacijama ako su prošli kroz lečenje.
– Ne preuzimajte na sebe sve njihove odgovornosti.
– Ne pružajte finansijsku podršku osim ako novac ne ide direktno na lečenje.
– Nemojte im govoriti šta da rade ili šta je najbolje za njih.

Lečenje alkoholizma nije lako i ne funkcioniše uvek iz prvog puta. Često osoba već neko vreme razmišlja o apstinenciji, ali nije mogla sama da se otrezni. Strpljenje je neophodno. Ne krivite sebe ako prva intervencija nije uspešna. Najuspešniji tretman se dešava kada osoba želi da se promeni.

Potražite pomoć za sebe

Ne zaboravite da brinete i o sebi. Emocionalni uticaj pomaganja voljenoj osobi da ostane trezna može biti jako veliki i naporan. Potražite pomoć od terapeuta ili savetnika ako osećate da ste pod stresom ili uticajem depresije. Takođe možete učestvovati u programu koji je dizajniran za prijatelje i članove porodice alkoholičara.

Nemojte postati suzavisni

Kada alkoholizam utiče na supružnika ili partnera, moguće je da postanete previše zaokupljeni njihovim blagostanjem. Ovo se zove suzavisnost. Možda ćete doći do tačke u kojoj se osećate prinuđenim da pomognete svojoj osobi da ozdravi. Međutim, članovi porodice i prijatelji često imaju duboke emocionalne veze koje ih sprečavaju da imaju objektivno gledište neophodno za lečenje.

Ako ne kontrolišete suzavisnost, to može dovesti do ozbiljnijih komplikacija kao što su opsesivno ponašanje, krivica i problemi sa mentalnim zdravljem.

Na sreću, još uvek možete biti podrška, a da ne postanete savetnik ili trener.

Saveti za podršku

  • Budite empatični kada prilazite svojoj voljenoj osobi.
  • Budite iskreni u vezi sa svojim brigama i ponudite svoju podršku.
  • Obavestite osobu da ste tu ako joj treba neko da razgovara.
  • Ponudite ih da ih vodite na sastanke.
  • Vodi računa o sebi.

Pronalaženje pravog načina da pristupite nekome za koga mislite da ima poremećaj upotrebe alkohola može biti teško. Pre nego što razgovarate sa njima, pokušajte da se stavite u njihovu kožu. Najvažnije je da im date do znanja da vam je stalo i da ćete biti tu kada im zatreba vaša podrška.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »