Skidanje sa alkohola – Kako da se skinem sa alkohola?

Skidanje sa alkohola, popularno rečeno tretman ili rehabilitaciju verovatno ćete početi tako što ćete prvo videti svog izabranog lekara. Ako vaš lekar posumnja da imate problem sa alkoholom, možete biti upućeni na lekara za mentalno zdravlje.

Da bi procenio vaš problem sa alkoholom, vaš lekar će verovatno:

Postaviti neka pitanja vezana za vaše navike. Lekar može tražiti dozvolu da razgovara sa članovima vaše porodice ili prijateljima. Međutim, zakoni o poverljivosti sprečavaju vašeg lekara da daje bilo kakve informacije o vama bez vašeg pristanka.

Obaviće fizički pregled. Vaš izabrani zdravstveni radnik može obaviti fizički pregled i postaviti pitanja o vašem zdravlju. Postoji mnogo fizičkih znakova koji ukazuju na komplikacije zbog upotrebe alkohola.

Predložiti laboratorijske testove i testove snimanja. Iako ne postoje specifični testovi za dijagnozu poremećaja upotrebe alkohola, određeni obrasci rezultata laboratorijskih testova mogu to snažno sugerisati. I možda će vam trebati testovi da biste identifikovali zdravstvene probleme koji mogu biti povezani sa upotrebom alkohola. Oštećenje vaših organa može se videti na testovima.

Online psiholog

Izvršiće psihološku procenu. Ova evaluacija uključuje pitanja o vašim simptomima, mislima, osećanjima i obrascima ponašanja. Od vas će možda biti zatraženo da popunite upitnik kako biste odgovorili na ova pitanja.

Tretman

Lečenje poremećaja upotrebe alkohola može se razlikovati u zavisnosti od vaših potreba. Lečenje može uključivati kratku intervenciju, individualno ili grupno savetovanje, ambulantni program ili stacionarni boravak. Rad na zaustavljanju upotrebe alkohola kako bi se poboljšao kvalitet života je glavni cilj lečenja.

Lečenje poremećaja upotrebe alkohola može uključivati:

Detoksikacija i povlačenje. Tretman može započeti programom detoksikacije — odvikavanja koja se kontroliše medicinski. Ponekad se naziva detoksikacija, a ovo obično traje 2 do 7 dana. Možda ćete morati da uzimate sedative da biste sprečili simptome povlačenja. Detoksikacija se obično radi u stacionarnom centru za lečenje ili bolnici.

Učenje novih veština i pravljenje plana lečenja. Ovaj proces obično uključuje specijaliste za lečenje alkohola. To može uključivati postavljanje ciljeva, tehnike promene ponašanja, upotrebu priručnika za samopomoć, savetovanje i naknadnu negu u centru za lečenje.

Psihološko savetovanje. Savetovanje i terapija za grupe i pojedince pomažu vam da bolje razumete svoj problem sa alkoholom i izdržite oporavak od psiholoških aspekata upotrebe alkohola. Možda ćete imati koristi od terapije za parove ili kroz porodičnu terapiju — podrška porodice može biti važan deo procesa oporavka.

Lekovi. Lek koji se zove disulfiram može vam pomoći sa vašim problemom, iako neće potpuno izlečiti poremećaj upotrebe alkohola ili ukloniti želju za pićem. Ako pijete alkohol dok uzimate disulfiram, lek izaziva fizičku reakciju koja može uključivati crvenilo, mučninu, povraćanje i glavobolju.

Naltrekson, lek koji blokira dobra osećanja koja izaziva alkohol, može sprečiti obilno konzumiranje pića i smanjiti želju za pićem. Acamprosat vam može pomoći u borbi protiv želje za alkoholom kada prestanete da pijete. Za razliku od disulfirama, naltrekson i akamprozat ne izazivaju mučninu nakon uzimanja pića.

Za razliku od lekova koje smo pomenuli i koji se upotrebljavaju oralno, slećeći lekovi se upotrebljavaju odnosno uzimaju intravenozno. Vivitrol, verziju leka naltrekson, jedanput mesečno ubrizgava zdravstveni radnik. Iako se slični lekovi mogu uzimati u obliku tableta, injektibilna verzija leka može biti lakša za ljude koji se oporavljaju od poremećaja upotrebe alkohola da dosledno koriste ovaj lek.

Kontinuirana podrška. Programi naknadne nege i grupe za podršku pomažu ljudima koji se oporavljaju od poremećaja upotrebe alkohola da prestanu da piju, upravljaju relapsima i nose se sa neophodnim promenama u načinu života. Ovo može uključivati medicinsku ili psihološku negu ili pohađanje grupe za podršku.

Lečenje psiholoških problema. Poremećaj upotrebe alkohola se obično javlja zajedno sa drugim poremećajima mentalnog zdravlja. Ako imate depresiju, anksioznost ili neko drugo stanje mentalnog zdravlja, možda će vam trebati terapija razgovorom (psihoterapija), lekovi ili drugi tretman.

Lečenje zdravstvenih stanja. Mnogi zdravstveni problemi povezani sa alkoholom se značajno poboljšavaju kada prestanete da pijete. Ali neka zdravstvena stanja mogu zahtevati nastavak lečenja i naknadnu negu.

Duhovna praksa. Ljudima koji su uključeni u neku vrstu redovne duhovne prakse može biti lakše da održe oporavak od poremećaja upotrebe alkohola ili drugih zavisnosti. Za mnoge ljude, sticanje boljeg uvida u njihovu duhovnu stranu je ključni element u oporavku.

Rezidencijalni programi lečenja

Za ozbiljan poremećaj upotrebe alkohola, možda će vam trebati boravak u stambenoj ustanovi. Većina rezidencijalnih programa lečenja uključuje individualnu i grupnu terapiju, grupe podrške, edukativna predavanja, uključivanje porodice i terapiju aktivnosti.

Rezidencijalni programi lečenja obično uključuju licencirane savetnike za alkohol i drogu, socijalne radnike, medicinske sestre, lekare i druge sa stručnošću i iskustvom u lečenju poremećaja upotrebe alkohola.

Klinička ispitivanja

Istražite studije koje testiraju nove tretmane, intervencije i testove kao sredstvo za sprečavanje, otkrivanje, lečenje ili upravljanje ovim stanjem.

Online psiholog

Alternativna medicina

Izbegavajte zamenu konvencionalnog lečenja ili psihoterapije alternativnom medicinom. Ali ako se ovim koristite kao dodatakom vašem planu lečenja tokom oporavka od poremećaja upotrebe alkohola, ove tehnike mogu biti od pomoći:

Joga. Serija joga položaja i kontrolisanih vežbi disanja može vam pomoći da se opustite i upravljate stresom.

Meditacija. Tokom meditacije, fokusirate svoju pažnju i eliminišete tok zbrkanih misli koje vam mogu zakrčiti um i izazvati stres.

Akupunktura. Pokušajte i sa ovakvom praksom jer ne može da škodi. Akupunktura može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Način života i kućno lečenje

Kao deo vašeg oporavka, moraćete da se usredsredite na promenu svojih navika i donošenje različitih životnih izbora. Ove strategije mogu pomoći:

Uzmite u obzir svoju društvenu situaciju. Jasno dajte do znanja svojim prijateljima i porodici da ne pijete alkohol. Razvijte sistem podrške prijatelja i porodice koji mogu podržati vaš oporavak. Možda ćete morati da se distancirate od prijatelja i društvenih situacija koje ometaju vaš oporavak.

Razvijajte zdrave navike. Na primer, dobar san, redovna fizička aktivnost, efikasnije upravljanje stresom i dobra ishrana mogu vam olakšati oporavak od poremećaja upotrebe alkohola.

Radite stvari koje ne uključuju alkohol. Možda ćete otkriti da mnoge vaše aktivnosti uključuju piće. Zamenite ih hobijima ili aktivnostima koje nisu usredsređene na alkohol.

Snalaženje i podrška

Mnogi ljudi sa problemima sa alkoholom i članovi njihovih porodica smatraju da je učešće u grupama podrške suštinski deo suočavanja sa bolešću, prevencije ili suočavanja sa recidivima i ostanka prisebnosti. Vaš zdravstveni radnik ili savetnik može predložiti grupu za podršku. Međutim pomoć možete pronaći i u online zajednicama koje nude isto. Kod nas koliko znamo ne postoji veliki broj sličnih zajednica. Pokušajte da potražite, a ukoliko ne pronađete ništa adekvatno, obratite se psiholozima. Ukoliko poznajete engleski ili neki drugi strani jezik možete iskoristiti sledeće sajtove.

Evo nekoliko primera:

Anonimni alkoholičari.

Anonimni alkoholičari (AA) su grupa za samopomoć za ljude koji se oporavljaju od alkoholizma. AA nudi trezvenu grupu vršnjaka i izgrađen kroz oko 12 koraka kao efikasan model za postizanje potpune apstinencije.

Žene za trezvenost. Žene za trezvenost je neprofitna organizacija koja nudi grupni program samopomoći za žene koje žele da prevaziđu alkoholizam i druge zavisnosti. Fokusira se na razvijanje veština suočavanja u vezi sa emocionalnim i duhovnim rastom, samopoštovanjem i zdravim načinom života.

Al-Anon i Alaten. Al-Anon je dizajniran za ljude koji su pogođeni tuđim alkoholizmom. Alateen grupe su dostupne za decu tinejdžere koji žive sa alkoholičarem i one koji imaju problem sa alkoholizmom. Deleći svoje priče, članovi porodice bolje razumeju kako bolest utiče na celu porodicu.

SMART Recovery. SMART Recovery nudi sastanke za međusobnu podršku za ljude koji traže oporavak od zavisnosti zasnovan na nauci.

Ukoliko ne znate strane jezike, ne verujemo da će vam ova pomoć koristiti. Međutim preko našeg sajta možete stupiti u kontakt sa online psiholozima, koji vam takođe mogu pomoći da nađete neko rešenje.

Priprema za vaš sastanak

Evo nekih informacija koje će vam pomoći da se pripremite za svoj pregled i šta možete da očekujete od svog lekaraili pružaoca usluga mentalnog zdravlja.

Razmotrite svoje navike pijenja. Iskreno pogledajte koliko često i koliko pijete. Budite spremni da razgovarate o svim problemima koje alkohol može izazvati. Možda ćete želeti da povedete sa sobom člana porodice ili prijatelja, ako je moguće.

Pre zakazivanja, napravite listu, koja uključuje sledeće:

Svi simptomi koje ste imali, uključujući i one koji se mogu činiti nepovezanim sa vašom preteranom konzumacijom alkohola

Ključni lični podaci, uključujući sve veće stresove ili nedavne životne promene

Svi lekovi, vitamini, bilje ili drugi suplementi koje uzimate i njihove doze

Pitanja koja treba da postavite svom provajderu

Neka pitanja koja treba postaviti uključuju:

Da li mislite da pijem previše ili pokazujem znake problema sa alkoholom?

Da li mislite da treba da smanjim ili prestanem da pijem?

Da li mislite da bi alkohol mogao da izazove ili pogorša moje druge zdravstvene probleme?

Koji je najbolji način lečenja?

Koje su alternative pristupu koji predlažete?

Da li su mi potrebni medicinski testovi za osnovne fizičke probleme?

Postoje li brošure ili drugi štampani materijal koji mogu da dobijem? Koje veb stranice preporučujete?

Da li bi mi bilo od pomoći da se sastanem sa profesionalcem sa iskustvom u lečenju alkohola?

Ne ustručavajte se da postavite i bilo koja druga pitanja.

Šta očekivati od svog doktora?

Budite spremni da odgovorite na pitanja vašeg zdravstvenog radnika ili pružaoca usluga mentalnog zdravlja, što može uključivati:

Koliko često i koliko pijete?

Da li imate nekog člana porodice koji ima problema sa alkoholom?

Da li ponekad pijete više nego što nameravate da popijete?

Da li su vam rođaci, prijatelji ili saradnici ikada sugerisali da morate da smanjite ili prestanete da pijete?

Da li osećate da morate da pijete više nego što ste ranije pili da biste dobili isti efekat?

Da li ste pokušali da prestanete da pijete? Ako jeste, da li je bilo teško i da li ste imali simptome povlačenja?

Da li ste imali problema u školi, na poslu ili u vašim vezama koji mogu biti povezani sa upotrebom alkohola?

Da li je bilo slučajeva da ste se ponašali na opasan, štetan ili nasilan način dok ste pili?

Da li imate fizičkih zdravstvenih problema, kao što su bolest jetre ili dijabetes?

Da li imate problema sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija ili anksioznost?

Da li koristite rekreativne droge?

Vaš zdravstveni radnik ili pružalac usluga mentalnog zdravlja postaviće dodatna pitanja na osnovu vaših odgovora, simptoma i potreba. Priprema i predviđanje pitanja će vam pomoći da maksimalno iskoristite vreme za zakazani sastanak.

Oporavak je moguć, ali zapamtite da je sve na vama i prvenstveno vašoj želji da se izborite sa vašim problemom.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »