Kako prekinuti dugu vezu?

Da li vam je ikada neki prijatelj rekao da mu je previše teško da raskine sa partnerom? Ili se to vama desilo?

Istina je da je, kada je reč o prekidu dugotrajne veze, ponekad teško znati kako to rešiti. Naše veze sa ozbiljnim partnerima mogu se veoma razlikovati od mnogih drugih bliskih odnosa. Kad ste s nekim veći deo svog života, možda će biti teško zamisliti dane bez njih, a da ne pominjemo čitav niz promena kada je reč o društvenom i porodičnom životu. Međutim, kada vam srce kaže da je vreme, u redu je odlučiti da ste spremni za novo poglavlje u svom životu.

Online psiholog

Nećemo umanjiti koliko teško može biti razdvajanje, ali nema dobrog razloga da ostanete u vezi koja jednostavno ne funkcioniše. To je sasvim štetno za vašu potragu da pronađete partnera sa kojim ste kompatibilni (ako je to vaš krajnji cilj). Osim toga, ponovo biti samac ne mora biti zastrašujuće: možda čak otkrijete da vam odgovara sasvim drugačija osoba i odnos. Dakle, umesto da se brinemo o tome kako da okončamo dugotrajnu vezu, hajde da smirimo svoj strah i odredimo kako ćemo da prekinemo, a da budemo fer prema obe strane.

Ispod pročitajte kako biste saznali savete psihologa sa našeg sajta o najboljim načinima prekida veze sa nekim s kim ste dugo bili. Ukoliko se nosite sa teškim periodom razmatranja prekida, možete se obratiti psiholozima sa našeg sajta.

Pripremite se

Kada ste sigurni da ste spremni za razgovor, važno je da se pripremite za prekid veze. Možda ćete biti zabrinuti zbog reakcije vašeg partnera ili kako će promena vaše dnevne rutine uticati na vaše mentalno zdravlje. Normalno je brinuti se kako će vam prekid veze uticati na život jer to i jeste jedan značajan životni tok.
Započnite razmišljanjem o tome šta bi trebalo da kažete i kako ćete to reći, da biste stekli predstavu o tome kako da teče razgovor. Takođe ćete želeti da odaberete vreme i mesto koje pogoduju iskrenom, ozbiljnom razgovoru.
Bez obzira koliko ste nervozni, prekid odnosa sa dugogodišnjim partnerom je verovatno jedna od najozbiljnijih odluka i tako je shvatite. Ne dozvolite da vas emocije poljuljaju.

Budite iskreni

Ne želite da povredite svog partnera, ali i dalje morate da budete iskreni u tome zašto želite da raskinete. Koliko god istina bila teška, pomagaćete drugoj osobi da razume davanjem činjenica i pokazatelja o tome zašto veza više ne funkcioniše za vas. Kada se pripremate za razgovor, smislite nekoliko načina da na nežan način objavite vesti koje objašnjavaju vaše obrazloženje.

U idealnom slučaju razgovarajte više o vama i vašim osećanjima, nego o onom drugom i njegovom ponašanju. Nemojte nikoga da krivite i ostanite mirni.
Prekidi su već teški, pa pripazite da ne dođe do veće neprijatnosti nego što mora. Razmislite kako biste se osećali u njihovoj situaciji. Verovatno biste očekivali iskrenost i ljubaznost.

Bez ustezanja javite prijateljima

Dajte sebi vremena koliko vam je potrebno, ali što se pre poverite bliskim prijateljima i porodici, to će se brže osećati kao stvarnost (plus, imaćete s kim da razgovarate o situaciji). To, međutim, ne znači da bi trebalo da udarate na bivšeg najgorim mogućim prozivkama, pogotovo ne zajedničkim prijateljima. Porodica, prijatelji i saradnici prirodno će vas pitati šta se dogodilo. Unapred odlučite kome i šta želite da kažete. Korisno je znati šta ćete reći pre vremena kako vas ne bi uznemirilo.

Razmenite svoje stvari

Kada se prašina slegne, pravo je vreme da odredite kako ćete razmeniti stvari. Uklanjanjem ovih podsetnika iz svog života, oboje ćete moći ranije da napustite bol iz prošlosti.
Možete odabrati metod koji vam odgovara. Ako vam pomogne da krenete dalje, možda ćete odlučiti da stvari ostavite kod zajedničkog prijatelja ili ih pošaljete poštom. Međutim, imajte razumevanja da li bi se vaš bivši radije lično sastao da se oprosti ili ne.

Online psiholog

Razgovarajte o kontaktu

Neki od nas ne vole da ostanu prijatelji sa bivšim, dok je drugima lakši prelazak u samostalni život kada još mogu da posegnu za njima. U početku bi možda bilo najbolje da prekinete međusobni kontakt i da nađite sebi vremena da se prilagodite svom novom životu. Budite proaktivni, a ne reaktivni. Definišite sopstvenu politiku komunikacije, postavite granice da, na primer, nećete odgovarati na tekstualne poruke ili ćete razgovarati samo telefonom u određeno vreme. Ako ste odlučili da prekinete kontakt, odolite nagonu da odgovorite kada ste usamljeni kako ne biste slali mešovite signale.

Budite ljubazni prema sebi

Čak i ako je vaša ideja bila da prekinete dugu vezu, situacija i dalje može biti emotivna po oboje. Kada imate problema sa samoćom ili vam nedostaje bivši, osmislite plan za snalaženje. To bi moglo značiti pronalaženje novog hobija koji će vas zanimati ili fokusiranje na druženje sa prijateljima. Koji god put da odaberete, važno je da se izborite sa situacijom, umesto da je izbegnete.

U redu je osloboditi se bilo kakve krivice koju biste mogli sebi pripisati; svi odnosi su različiti i za većinu ljudi je potrebno nekoliko pokušaja da se pronađe šta je ispravno. Bez obzira na to prihvatate li blagodeti slobodnog života ili zamišljate partnera iz snova, imajte na umu svoj vlastiti najbolji interes. A kad vam postane teško, nemojte se osećati loše zbog toga što ste sa svojim starim prijateljima. Uživajte u životu koji je samo vaš i odlukama koje su samo vaše! Spoznaćete sebe i shvatiti ko ste tek kada se oslobodite tereta koji su vam donosile loše veze i loša osećanja.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »