KAKO SE PONAŠA MUŠKARAC KOJI VARA ŽENU

Ljubomora i neopravdano kreiranje scenarija u kome partner vara je segment svakodnevice većine ljudi na planeti i gotovo sigurno je predmet brojnih razgovora i razmišljanja u trenutku dok čitate ovaj tekst. Zašto je to tako?

Online psiholog

Ljubavni i bračni odnosi, po pravilu bazirani su na poverenju i uzajamnom poštovanju podrazumevaju izvesna pravila, odnosno, nepisano i ključno pravilo – vernost. Međutim, kroz razvoj civilizacije, prekršaj takvih kodeksa oduvek se dešavao. Određena ustrojstva različitih zajednica su dozvoljavale, i danas odobravaju, čak i propisuju takav vid prestupa, dok se u drugim zajednica to strogo kažnjavalo. Bilo kako bilo, legitimnošću opravdana ili ne, prevara je vrlo očigledna pojava, koliko god se činilo da nije. U većini slučajeva, muškarac/žena vrlo dobro, čak intuitivno osećaju da je njihov ljubavni sporazum prekršen. Takođe, postoji mit da isto tako, u većini slučajeva, muškarci jesu upravo ta „jača polovina“ koja ispolji takvu vrstu slabosti. Kako znati da li muškarac vara? Dajemo vam nekoliko obrazaca ponašanja i primera koji će vam pomoći da dokučite šta se krije u glavi, kao i šta radi vaš partner?

PROMENE PONAŠANJA

Promena izgleda

Ova promena se najčešće dešava kada varanju ili barem pokušaju prevare postanu skloni muškarci srednjih godina. U tom periodu, shvativši da mladost polako prolazi, ali da starost još uvek ne stiže brzim koracima, muškarci nastoje da kroz svoj izgled pokažu da njihova mladost nije iščezla, te da su još uvek seksualno aktivni, i kao takvi privlačni. U tom slučaju, oblače odeću neadekvatnu njihovim godinama (boje, dezeni i kroj namenjen mlađima), a neretko se podvrgavaju farbanju sedih vlasi. U tim okolnostima, možda ste primetili da odjednom ističe želju za treningom, i kako sate provodi pred ogledalom.
Promena izgleda jedan je od bitnih znakova i kod mlađih muškaraca. Sa vama je opušten, obučen udobno, kao i inače, dok pri odlasku na kafu „sa prijateljima“ ili na posao, iznenada zahteva privlačniji autfit.

Iznenadno obasipanje pažnjom

Muškarac koga grize savest zbog ljubavnice, ukoliko primeti da je zapostavio svoju partnerku, težiće da na brz i lak način nadomesti uskraćenju pažnju. Verovatno ćete primetiti iznenadne izlive pažnje – poklone, neretko skupe, izlete i navodne planove za budućnost. Njegovo ushićenje zbog romanse kroz koju realizuje sve želje, u braku/vezi neostvarene, učiniće da se oseća samopouzdanijim i poletnijim.

Bes i nervoza

Često se dešava da razilaženje između partnera nastaje u trenutku kada emocije splasnu, te su tada svakodnevne prepirke neminovnost. Naravno, one su prisutne i kroz harmonične ljubavne odnose, ali postoji mala razlika – nestrpljenje i nervoza usled obavljanja aktivnosti koje su inače bile deo rutine. Mrzeće ga da Vam skuva kafu, ode u prodavnicu, dok će vreme provedeno sa njim biti ispunjeno negativnom energijom usled njegove anksioznosti. Na vaše predloge reagovaće besnim izlivima i negacijom svega što kažete.

Online psiholog

Previše provedenog vremena na društvenim mrežama

Jedan od gotovo sigurnih znakova da muškarac više nije veran, jeste kada svoju pažnju preusmerava na telefon. Tačnije, neprestano proverava svoje profile na drušvenim mrežama, kao i poruke. U mnogim trenucima, zatičete ga u dopisivanju, a pri tome sklanja telefon, ili smatra da ne bi trebalo da imate uvid u njegovu privatnost. Možda ćete primetiti kako se slika češće nego inače i odjednom pridaje preveliki značaj izgledu svog profila i reakcijama svojih pratilaca. Moguće je i da previše vremena provodi u toaletu, što bi verovatno moglo da znači da koristi za uspostavljanje kontakta sa određenom osobom.

Zauzet više nego obično

Odjednom, vaš partner provodi više vremena nakon posla, pravdajući se neplaniranim poslovnim obavezama. Vreme u kancelariji koje se uglavnom trudio da prekrati ranijim odlaskom kući, sada se pretvara u neophodno vreme za postizanje svega onoga što toko radnog vremena nije stigao. Moguće je da upravo ovakvim opravdanjima pokriva svoje odlaske tamo gde vi ne biste voleli da bude. Vodite računa da li je njegovo pokriće zapravo tačno!

Pravdanje

Da li se vaš partner odjednom pravda? Muškarci nisu skloni pravdanju kada im žena nešto zamera. Oni uglavnom tada misle da su „papučari“. U ovom slučaju, kada muškarac vara, potrudiće se da napravi složenu konstrukciju kojom apsolutno pravda svoje vreme i putanju tokom dana. On će toliko precizno osmisliti svoja opravdanja i detaljno ih razložiti da ćete odmah biti svesni da je uložio ozbiljno vreme kako bi opravdavo vreme koje možda provodi sa drugom ženom.

Izuzetna bliskost

Ovo može biti paradoksalno, budući da smo ukazali na to kako partneri koji varaju uglavnom izbegavaju intimne odnose. Međutim, ovo može biti novi povod zbližavanja. Namerno će težiti da vas što više obraduje nekim novim trikovima, kako bi dokazao svoj novi poželjni status. Sa druge strane, činiće to kako bi se sačuvao od vaših potencijalnih sumnji.

Nedostatak novca

Njegov bankovni račun odjednom postaje prazan? Ukoliko muškarac svoje emocije usmerava ka drugoj ženi, neophodno je da to na nekin način potvrdi, ne samo pažnjom već i poklonima, izletima i slično, što naravno, košta. Možete ga zateći kako broji novac ili na papiru ispisuje nervozno svoje troškove, pravdajući se nekim sasvim drugim stvarima. Nedostatak novca ponekad može ukazivati na to!

Optužbe na vaš račun

Onaj ko je kriv, najčešće krivi drugoga! Umesto da troši vreme na pravdanje promene svog ponašanja, on će svaliti krivicu na vas! Time će se truditi da izbegne svaku mogućnost da otkrijete njegovu tajnu. Sa druge strane, njemu će u tom trenutku biti jasno kako funkcionišu paralelne veze i da one mogu biti dobro skrivene, te će se truditi da u vašem ponašanju primeti slične obrasce ponašanja i iskoristi ih kao argumente protiv vas! Verovatno će vam proveravati poruke, pozive i ispitivati gde vi provodite vaše slobodno vreme. Na taj način će sve sumnje biti usmerene na vas, a svaka vaša slutnja njegove prevare biće odmah pobijena.

Svi ovi znakovi kada se udruže i ukoliko većinu primećujete, verovatno je u pitanju ono na šta sumnjate. Međutim, sve ovo može biti samo vaša konstrukcija i sumnja, te je potrebno suočiti se sa sobom i vašim realnim odnosom sa partnerom. Nekada je i jedan znak dovoljan da vam ukaže da između vas nešto nije u redu, i da bi trebalo da to menjate.
Ponašanje muškarca koji vara je sasvim očigledno i u većini slučajeva šalje jasnu poruku – prevara! Partner koga dobro poznajete ne može se promeniti preko noći.
Neki od ovih znakova će vam možda pomoći da uočite promene u njegovom ponašanju kao promene koje znače krah vaših odnosa. Jedan znak nekada može biti nedovoljan, te je nephodno da dobro razmislite, budete iskreni prema sebi i pokušate da rekonstruišete sve situacije u kojima je postojala mogućnost da neki od ovih znakova upućuju na prevaru.

Ukoliko imate potrebu da porazgovarate sa profesionalcima na ovu temu, psiholozi sa našeg sajta mogu vam izaći u susret. Biće dovoljno samo to da odete u rubriku sa kontaktima, pronađete kontakt psihologa koji vam se čini odgovarajućim i obratite se za pomoć. Razgovori sa psihologom koje organizujete preko našeg sajta, odvijaju se putem vaših omiljenih online, internet platformi – a možda vam mogu pomoći i slični tekstovi na ovu temu, koje možete pronaći na našem sajtu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »