Kako smiriti svoju nervozu? – Kako smiriti živce?

Imamo par pitanja za vas sa kojima bi počeli priču o ovome. Imate li utisak da vas pojedine stvari čine nervoznima, da nekako bilo šta može da preplavi vaš um nepodnošljivom nervozom? Pogotovo što sada skoro svi imamo iskustvo življena u post epidemijskim uslovima izolacije i otuđenosti. Ako je tako na pravom ste mestu, imamo neke savete za vas.

Ponekad se moramo brzo smiriti. Smatramo da vam može pomoći isprobavanje kombinacija novih tehnika i tehnika koje su se pokazale kao efikasne. Pa da počnemo!

Online psiholog

Saveti za smirenje u privatnosti

1. Lagano savijte glavu i nekoliko puta nežno dodirnite jezikom vrh nepca, odmah iza zuba. Možete pokušati bez savijanja glave ako će to izgledati čudno za nekoga kraj vas. Ovo vam može opustiti vrat. Ako često imate ukočen vrat ili vilicu, to vam može pomoći ako naučite da odmarate jezik na tom mestu.

2. Izdahnite duže nego što udišete. Pokušajte da udahnete i izbrojiti do četiri , a zatim izdahnite šest puta. Ako je vaše disanje ubrzano – recimo da se vaš udah broji samo tri – neka vaš izdah bude četiri. To možete učiniti diskretno. Ako imate svog terapeuta pitajte ga za još neku tehniku disanja koju možete da primenite.

3. Imenujte svoju emociju. Zapitajte se da li se osećam ljuto, tužno ili uplašeno? Neka prvi odgovor koji vam padne na pamet bude tačan! Istraživanje sprovedeno snimanjem mozga pokazuje da imenovanje emocija prebacuje naš fokus na drugu oblast mozga, dajući emociji manju snagu.

4. U većini društvenih situacija, čak i na poslu, nije sve od ovih saveta zapravo primenljivo, a da ne izazovete previše pažnje usmerene na vas. Ako ste na sastanku, spustite ramana na primer, jer su verovatno napeta, i sedite udobnije ili ustanite uspravno.

Online psiholog

Još po neki savet za smirenje

1. Sagnite se da dodirnete nožne prste (iako ne morate da ih dohvatate) i dišite duboko i polako najmanje 30 sekundi. Ako sedite, stavite glavu između kolena. Fokusirajte se, budite spori i dajte sebi vremena.

Ako vam je to malo pomoglo, ali vam je potrebno više, sagnite se ponovo i produžite izdah duže od udisaja.

Ako ste sami i znate da vaš problem ima veze sa usamljenošću, izolacijom ili se osećate neprihvaćenim od strane drugih i za to imamo neke savete:

2. Uspostavite kontakt očima sa bilo kim. Ponekad ne možete da vodite lični razgovor ili nema nikoga kome verujete. Možda čak nećete moći ni da razgovarate. Ali kontakt sa drugim ljudskim bićem i dalje vam može pomoći. Neka bude jednostavno: Idite u prodavnicu, kupite neku sitnicu i pozdravite se ili uspostavite kontakt očima sa osobom na kasi. Ovo može uraditi posao, osećaćete se ponovo svojima.

Ako ste kod kuće:

3. Stavite lice u ledeno hladnu vodu. Napunite činiju ledeno hladnom vodom i nagnite se, zadržite dah i stavite lice u vodu (uverite se da najosetljiviji deo lica, ispod očiju i iznad jagodica, oseća vodu). Pokušajte da ostanete 30 sekundi. Ledena voda može imati umirujuće dejstvo.

Kad se malo smirite pokušajte sledeće:

4. Uradite suprotno od onoga što vam osećanje sugeriše. Ako ste ljuti i želite nekoga da povredite, izvucite telefon i „Lajkujte“ fotografiju voljene osobe na Instagramu ili pošaljite poruku prijateljima ili rodbini. Ako ste besni na nekoga, ne morate biti ljubazni prema toj osobi, ali ako možete, to je automaski bolje za vas! Ne brinite što niste iskreni prema svojim trenutnim osećanjima. Osećanja mogu da slede radnju.

Ponekad na primer na poslu, kada se osećamo nesposobnima da radimo na određenom projektu, radimo neki drugi radni zadatak, te tako protivrečimo tom osećanju bespomoćnosti. Dakle odlažete, ali ipak nešto radite – i suprotstavljate se osećanju koje vas onemogućava da normalno funkcionišete.

5. Napravite listu na kojoj ćete napisati sve ono što vas može smiriti, umiriti ili učiniti srećnima, takav podsetnik može biti podsticajan u određenim trenutcima slabosti ili nervoze, ali i prekomernog stresa.

Takođe postoji jedna tehnika koja podstiče koncentraciju i takođe ima umirujuće dejstvo, iako je nekima banalna. Probajte da pravite koncetrične krugove rukom po svom stomaku, dok istovremeno blago tapšete teme vaše glave.

Poezija na primer može biti umirujuća kao i sve umetnosti. Nađite za sebe neku pesmu, nuačite je napamet i ponavljate je neprestano kada imate problem sa nervozom.

Vaša ranija putovanja isto mogu biti jako korisna, koristite svoju memoriju kako biste ponovo uživali u nekom trenutku sa letovanja. Naravno u nekom u kojem ste se osećali opušteno i lagano poput perca.

6. Ako ste religiozni pokušajte sa molitvama. Molitva već vekovima jeste nešto što umiruje i najuznemirenije duše. Ako niste religiozni, pokušajte da se fokusirate na neku osobu za koju imate samo pozitivno mišljenje i pozitivne konotacije i to može pomoći u smirenju.

Pomislite na dete ili bilo koju osobu koju volite i probudićete sopstveno saosećanje. Istraživanja pokazuju da smo otporniji kada smo saosećajni i proširujemo to saosećanje na sebe.

7. Crpite pozitivnost iz prirode. Setite se prelepog mesta u prirodi. Ova poznata tehnika izvorno potiče iz budističke prakse meditacije. Setite se plaže, vrha planine ili vrta, trenutka kada ste se osećali mirno. Pogledajte fotografije prirode. Ako možete u šetnju, izaberite mesto sa malo više zelenila.

8. Učinite neku malu ljubaznost za nekoga. U trenucima kada smo nervozni, skloni smo da se osećamo bezvredno. Ali verovatno ste učinili bar neko dobro delo u proteklom danu ili nedelji. Fokusirajte se na to i to vam može pomoći da opet probudite saosećajnost. Takođe nemojte se stideti toga da ponovo učinite nešto za nekoga, takve stvari ispune čoveka i mogu biti od koristi ako se osećamo loše. Iako to zvuči pomalo sebično, računamo da znate da pod tim mislimo da ovakve radnje obavljamo automatski i bez razmišljanja i samo ističemo njihov značaj.

Zapamtite da su ova osećanja privremena i da će proći. Učite metode i strategije kako biste ih brže izbegli u budućnosti. Takođe zapamtite da su svi, apsolutno svi, doživeli trenutke u kojima su bili preplavljeni negativnošću ili negativnim emocijama ili nervozom. Ta osoba u vašoj okolini koja vam izgleda tako sigurna, srećna, talentovana, ispunjena, snalažljiva i vredna? Verovatno i ta osoba ima svoje loše trenutke.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »