Pedofilija

Pedofilija je seksualna nastranost, pedofili osećaju seksualnu privlačnost prema deci. Smatra se parafilijom, jer seksualno uzbuđenje pedofila zavisi od maštanja i fantazija, koje se smatraju netipičnim i ekstremnim. Pedofili su češće muškarci, nego žene i može ih privlačiti suprotan ali i isti pol.

Poremećaj se može dijagnostifikovati onima koji direktno otkriju svoju nastranost, ali i kod onih ljudi koji pokazuju indicije da su pedofili.

Online psiholog

Prevalencija pedofilnog poremećaja nije poznata, ali se pretpostavlja da je najviša moguća prevalencija u muškoj populaciji približno tri do pet procenata. Smatra se da je prevalencija u ženskoj populaciji mali deo prevalencije kod muškaraca.

Procenjuje se da je 20 odsto američke dece seksualno zlostavljano, što pedofiliju čini uobičajenom parafilijom. Prestupnici su obično porodični prijatelji ili rođaci. Studije sugerišu da deca koja se osećaju nezbrinuto ili usamljeno mogu biti u većem riziku od seksualnog zlostavljanja. Ako primetite ovakvo ponašanje kod bilo kog pojedinca, obavezno reagujte i zaštitite potencijalne žrtve, tako što ćete se obratiti policiji.

Uzroci

Uzroci pedofilije (i drugih parafilija) nisu poznati. Postoje neki dokazi da se pedofilija može pojaviti u porodicama, mada je nejasno da li to potiče od genetike ili naučenog odnosno stečenog ponašanja.

Istorija seksualnog zlostavljanja u detinjstvu je još jedan potencijalni faktor u razvoju pedofilije, mada to nije dokazano. Modeli bihevioralnog učenja sugerišu da dete koje je žrtva ili posmatrač neprimerenog seksualnog ponašanja može postati uslovljeno da oponaša ta ista ponašanja. Ovi pojedinci, lišeni normalnih socijalnih i seksualnih kontakata, mogu potražiti zadovoljenje putem manje društveno prihvatljivih sredstava.

Online psiholog

Fiziološki modeli istražuju potencijalnu vezu između hormona i ponašanja, posebno ulogu agresije i muških polnih hormona. Neka istraživanja su pokazala da su statistički gledano pedofili uglavnom rastom niži od uobičajenog rasta, da su najčešće levoruki i da često imaju izrazito nizak koeficijent inteligencije (IQ).

Pojedinci sa ovim nastranim poremećajem, mogu postati svesni svog seksualnog interesovanja već tokom puberteta. Pedofilija može biti doživotno stanje, ali pedofilni poremećaj uključuje elemente koji se vremenom mogu promeniti. Specifičnost ovog poremećaja za razliku od mnogih je to što on načelno može ugroziti živote drugih, tako što će trajno oštetiti nekoga. Zato je jako važno reagovati ako primetite sumnjivo ponašanje kod nekih pojedinaca. Ne postoji način da se za nekoga sa pouzdanjem može reći da je pedofil, ako on to nije ispoljio u nekom vidu svog ponašanja ili delovanja.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »