Šizofrenija i ljubav

Dejtovi, ljubavni sastanci i slično umeju biti stresni, a ozbiljno stanje mentalnog zdravlja poput šizofrenije dodaje još više problema. Ponekad može izazvati psihotično ponašanje, poput halucinacija i zavaravanja misaonih procesa. U teškim slučajevima izlasci verovatno ne dolaze u obzir. Čak i ako se vaše stanje adekvatno leči, možda ćete imati problema sa uživanjem u takvim aktivnostima. Možda će i vama biti teško da pokažete svoje emocije pa ćete izbegavati takve situacije.

Kao rezultat toga, mnogim ljudima sa šizofrenijom je teško započeti veze i održati ih, ali neki od njih su zaista u stanju da imaju zdrave odnose. Ako imate šizofreniju ili ste u romantičnoj vezi sa nekim ko ima, evo šta treba da znate.

Online psiholog

Možda se nikada nećete osećati da ste u stanju da započnete romantičnu vezu i to je u redu, ali ako ste na lečenju i vaše stanje je dobro kontrolisano, mogli biste pokušati. Iako se mnogim ljudima sa šizofrenijom simptomi pogoršavaju, drugima se poboljšavaju, te mogu imati uspešne veze!

Može potrajati neko vreme da se pronađe efikasan plan lečenja. Možda ćete morati da sačekate nedeljama ili čak mesecima pre nego što bolje stanje potpuno stupi na snagu. Pitajte lekara koji leči vašu šizofreniju ako smatraju da vaš plan funkcioniše i da ste spremni. Osim lekova, želećete da razgovarate i o pitanjima načina života.

Takođe, morate razmisliti o tome kako će vam proći ostatak života. Ako se bavite još jednom velikom promenom, poput novog posla, lokacije ili plana lečenja, možda ćete želeti da sačekate dok se ne smirite i pokušate da se uskladite sve životne aspekte.

Kako dati do znanja potencijalnom partneru da imate problem?

U poslednjih nekoliko decenija došlo je do velikog napretka u lečenju ovog stanja. Međutim, osoba koju vidite možda ima pogrešne predstave o tome šta je to. Na primer, oni mogu pomisliti da imate poremećaj (više)ličnosti ili da često halucinirate. Možda ne znaju da većina ljudi koji žive s tim nisu nasilni i da lečenje može olakšati, pa čak i sprečiti psihozu. Zato ćete možda želeti da sačekate dok ne izađete sa nekim nekoliko puta i da mu kažete da ga imate. Kad vas osoba malo upozna, možda će joj biti lakše da shvati da se ne uklapate u stereotip o nekome sa šizofrenijom.
Kada budete spremni, recite im da želite da razgovarate o nečem ličnom.

Objasnite da je to trajni mentalni poremećaj koji može uticati na to kako mislite, osećate i ponašate se. Takođe im recite da iako može izazvati ozbiljne simptome, možete je i lečiti kako biste izbegli ove probleme u budućnosti. Moguće je da vaš partner može imati negativnu reakciju nakon što to sazna. Znajte da su iznenađenje i nelagoda normalni. Ako se osoba brine za vas i želi da se nastavi viđati, pronaći će način da vas podrži! ( I vredna je pažnje)

Online psiholog

Kako da upoznavanje i veza budu što bolje?

Ako vam lekar da zeleno svetlo i osećate se spremni:

Držite svoja očekivanja pod kontrolom. Čak i ako se vaše stanje dobro kontroliše i osećate se dobro, imajte na umu da to može izazvati društvenu anksioznost i druga pitanja koja ga mogu učiniti izazovom do danas. Mogli biste imati problema sa fokusom ili ravnodušnošću. Možda ne govorite toliko kao drugi ljudi, što može otežati komunikaciju. U tom slučaju, od pomoći u rešavanju nekih od ovih problema može biti razgovor sa terapeutom. Naći ćete načine da se osećate bolje u vezi sebe i svog stanja ako vaša situacija bude podeljena sa stručnim licem. Ukoliko vam je potreban savet ili usmerenje šta da radite, možete konsultovati psihologe sa našeg sajta.

Stres može otežati lečenje šizofrenije. Zato je pametno ući u vezu. Možda ćete za svoje rane sastanke izabrati skromne aktivnosti, poput sastanka na kafi ili zajedničke šetnje. Znajte da su seksualni neželjeni efekti česti. Vaši lekovi mogu uticati na vaše interesovanje za seks ili sposobnost da se uzbudite ili postignete orgazam. Ako imate seksualne nuspojave od uzimanja lijekova, razgovarajte o tome sa svojim lekarom i partnerom.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »