Inat kod dece

Roditelji se često bore sa dečjim napadima besa i negativnim stavovima. Dakle, ako se prepoznajete u ovome, mi ćemo vam pomoći da razumete kako da se nosite sa tvrdoglavim detetom.

U našem narodu „inat“ jeste cenjena osobina, međutim često grešimo kada mislimo da se ova karakteristika ceni u svakoj situaciji. Inat je isto što i tvrdoglavost, međutim ne baš isto – zvuči pomalo paradoksalno ali ćemo pojasniti. Kada se na primer naš čovek trudi da preživi u nemilosrdnim uslovima i situacijama, za to kažemo da se on inati, odnosno tvrdoglavo se opire nemilosrdnosti situacije ili okoline. Takva tvrdoglavost, odnosno inat jeste cenjena osobina kod Srba ali i drugih naroda u našem regionu. Međutim tvrdoglavost i nije baš vrlina, kada se ispoljava u normalnim okolnostima. Ne bi bez razloga postojala narodna komparacija „tvrdoglav ko mazga“, koja pre svega ima pežurativno značenje. Dakle Srbi cene inat, ali ne i tvrdoglavost u svakoj životnoj situaciji.

Tvrdoglavost je kod dece ipak prirodna stvar, ali to ne umanjuje poteškoće roditelja. Jednostavni zadatci kao što su odlazak na spavanje, kupanje ili ručanje mogu zahtevati mnogo ubeđivanja, što na kraju dovede do svađe. Suočavanje sa ovim svaki dan može biti vrlo naporno. Zato je neophodno dete upoznati sa posledicama takvog ponašanja. Takođe morate da cenite njihov naporan rad i dobro ponašanje da biste ih naterali da vas saslušaju.

Online psiholog

Ovaj tekst će vam pomoći sa nekoliko saveta kako da se nosite sa tvrdoglavim detetom.

Karakteristike tvrdoglavog deteta

Važno je da shvatite da li je vaše dete tvrdoglavo ili odlučno pre nego što preduzme bilo kakvu jaku akciju. Deca jake volje mogu biti veoma inteligentna i kreativna. Postavljaju mnoga pitanja, koja mogu izgledati kao pobuna. Oni imaju mišljenje i to je normalno, a ako nas pitate čak i poželjno. Sa tvrdoglavošću je stvar drugačija…deca imaju neko mišljenje i stav ali nisu u stanju da ga promene. Tvrdoglava deca ostaju pri svom mišljenju i ne bi bila spremna da slušaju uopšte šta imate da kažete.

Evo još nekoliko karakteristika koje tvrdoglava deca mogu pokazati:

  • Imaju snažnu potrebu da budu priznati i saslušani. Tako da mogu često tražiti vašu pažnju.
  • Mogli bi biti žestoko nezavisni.
  • Posvećeni su i nastrojeni da rade ono što vole i što žele.
  • Sva deca izazivaju bes, ali ona tvrdoglava to mogu činiti češće.
  • Imaju jake liderske kvalitete – ponekad mogu da budu pravi mali “šefovi”.
  • Vole da rade stvari svojim tempom.

Kontrolisanje i vaspitanje tvrdoglavog deteta može biti teško, ali nije sve uvek baš tako loše.

Psihologija tvrdoglave dece: razumevanje tvrdoglave dece

Ako je odlučnost jedna od vaših jačih strana, voleli biste to verovatno da vidite i kod svoje dece. Ali težak deo toga je saznati i utvrditi razliku između odlučnosti i tvrdoglavosti. Pa kako razlikovati jedno od drugoga?

Tvrdoglavost se definiše kao nepokolebljiva odlučnost da se nešto uradi ili postupi na određeni način. Jednostavno rečeno, to je odbijanje da promenimo svoje misli, ponašanje ili postupke bez obzira na spoljni pritisak da se učini drugačije.

Tvrdoglavost kod dece može biti genetska, odnosno nasleđeno ili stečeno ponašanje usled uticaja okoline.

Postupanje sa tvrdoglavom decom može zahtevati dodatno strpljenje i trud, jer biste morali pažljivo da posmatrate i razumete obrazac ponašanja vašeg deteta. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta koji bi vam mogli pomoći da se lakše nosite sa tvrdoglavom decom.

Saveti koji bi mogli pomoći da se nosite sa tvrdoglavom decom

Evo nekoliko saveta koji bi vam mogli biti od koristi dok se nosite sa tvrdoglavom prirodom vašeg deteta.

1. Pokušajte da slušate

Komunikacija je dvosmerna ulica. Ako želite da vas dete sluša, prvo morate biti voljni da i vi saslušate njih. Tvrdoglava deca mogu imati čvrste stavove i sklona su svađama.

Oni mogu postati prkosni ako osete da ih se ne sluša. Većinu vremena, kada vaše dete insistira da uradi ili ne uradi nešto, slušanje i otvoren razgovor o tome šta ga muči može učiniti da prevaziđe taj svoj problem. Na primer, ako vaše dete ne želi da jede i to izaziva bes u njemu, nemojte ga terati da jede. Umesto toga, pitajte ih zašto ne žele da jedu i saslušajte ih – to može biti zato što su razigrani ili ih boli stomak. Možda zapravo nije tvrdoglavo, već samo ima neki problem koji treba da reši.

Ako želite da vas vaše tvrdoglavo dete od pet godina sasluša, pokušajte da priđete mirno i praktično, a ne direktno.

Online psiholog

2. Povežite se s njima, ne prisiljavajte ih

Kada decu terate na nešto, ona imaju tendenciju da se pobune i urade sve što ne bi trebalo da urade. Termin koji najbolje definiše ovo ponašanje je protivljenje, što je uobičajena osobina tvrdoglave dece. Protivljenje je instinktivna stvar i nije ograničena samo na decu. Povežite se sa svojom decom, kako bi izbegli ovo.

Na primer, ako prisiljavate dete da gleda televiziju pre spavanja, neće pomoći u tome da ono kasnije ne učini isto to što ste mu zabranili. Umesto toga, sedite sa njima i pokažite interesovanje za ono što gledaju. Kada pokažete da vam je stalo, deca će verovatno reagovati na to.

Deca koja se povezuju sa roditeljima ili starateljima žele da sarađuju. Uspostavljanje nepokolebljive veze sa prkosnom decom olakšava suočavanje s njima. Učinite prvi korak povezivanja sa svojim detetom danas – zagrlite ga!

3. Dajte im opcije

Tvrdoglava deca žele da imaju sopstvene odluke koje se poštuju i ne vole uvek da im se govori šta da rade. Zato dajte svojoj deci opcije, a ne direktive. Umesto da im kažete da idu u krevet, pitajte ih da li bi želeli da pročitaju priču za spavanje i koju bi priču želeli, priču A ili priču B.

Vaše dete bi moglo da nastavi da prkosi i kaže: „Ne idem u krevet!“. Kada se to dogodi, ostanite mirni i recite im ozbiljno, „pa, to nije bio jedan od izbora“. Možete ponoviti istu stvar onoliko puta koliko je potrebno, i što je moguće mirnije. Kada zvučite kao pokvarena ploča, vaše dete će verovatno popustiti.

Međutim, previše opcija takođe nije dobro. Na primer, ako zamolite dete da izabere jednu odeću iz garderobe, to bi ih moglo zbuniti. Možete da izbegnete ovaj problem tako što ćete svesti opcije na dve ili tri odevne kombinacije koje ste odabrali i zamoliti dete da izabere jednu od njih.

4. Ostanite mirni

Vikanje na dete koje ne sluša i koje vrišti pretvoriće običan razgovor između roditelja i deteta u pravi mali pakao. Vaše dete bi vaš odgovor moglo shvatiti kao poziv na verbalnu borbu. Ovo će samo pogoršati stvari. Na vama je da dovedete razgovor do praktičnog zaključka pošto ste odrasli. Pomozite svom detetu da razume potrebu da nešto uradi ili da se ponaša na određeni način.

Uradite sve što je potrebno da ostanete mirni – meditirajte, vežbajte ili slušajte muziku. Pustite umirujuću ili opuštajuću muziku kod kuće tako da čak i vaša deca mogu da je slušaju. S vremena na vreme pustite omiljenu muziku vašeg deteta. Na taj način možete dobiti njihovu naklonost i omogućiti im da se opuste.

5. Poštujte ih

Vaše dete verovatno ne bi prihvatilo autoritet ako nasilno pokušavate da mu ga inputirate. Evo nekoliko načina na koje možete da modelirate poštovanje u vašoj vezi ili odnosu:

Tražite saradnju, ne insistirajte na pridržavanju direktiva.

Imajte dosledna pravila za svu svoju decu i nemojte biti opušteni samo zato što vam je to zgodno.

Budite saosećajni sa njima – nikada ne odbacujte njihova osećanja ili ideje.

Pustite svoju decu da urade ono što mogu za sebe, izbegavajte iskušenje da nešto učinite za njih, da im smanje teret. Ovo im takođe govori da im verujete.

Reci šta misliš i uradi ono što kažeš.

Morate im biti primer i uzor, to je vrednost koju treba da sledite jer vas vaša deca stalno posmatraju i često se ponašaju onako kako se i vi ponašate – čak i ako toga niste svesni.

6. Radite sa njima

Tvrdoglava deca ili deca jake volje su veoma osetljiva na to kako se ponašate prema njima. Zato pazite na ton, govor tela i rečnik koji koristite. Kada im postane neprijatno zbog vašeg ponašanja, oni rade ono što najbolje znaju da bi se zaštitili: pobune se, prigovaraju i pokazuju agresiju.

Promena načina na koji pristupate tvrdoglavom detetu može promeniti način na koji ono reaguje na vas. Umesto da im govorite šta da rade, udružite se sa njima.

Koristite rečenice poput „hajde da uradimo ovo…“, „kako bi bilo da pokušamo to ovako?” Dakle sve umesto onoga „Želim da to uradiš ovako ili nikako drugačije“.

Koristite zabavne aktivnosti da naterate svoju decu da nešto urade. Na primer, ako želite da vaše tvrdoglavo dete odloži svoje igračke, počnite to da radite sami i zamolite ga da vam bude „poseban pomoćnik“.

Takođe možete tempirati aktivnost i izazvati dete da skloni igračke brže nego što možete. Ovo je podmukli trik koji uglavnom funkcioniše. Dakle recite im, hajde da se takmičimo ko će pre skloniti sve igračke sa poda? Znamo da je to etički i moralno upitno, ali ovakve stvari zaista funkcionišu.

7. Pregovarajte

Ponekad je potrebno pregovarati sa svojom decom. Uobičajeno je da se ponašaju loše, onda kada ne dobiju ono što žele. Ako želite da vas slušaju, morate znati šta ih sprečava da učine to što vi želite.

Počnite tako što ćete postaviti nekoliko pitanja poput: „Šta te muči?“ “Nešto nije u redu?” ili „Želiš li nešto?“ Naterajte ih da vam pričaju o svojim problemima. To im govori da poštujete njihove želje i da ste voljni da ih uzmete u obzir.

Pregovori ne moraju nužno značiti da uvek popuštate pred njihovim zahtevima. Sve je u tome da budete pažljivi i praktični.

Na primer, vaše dete možda neće biti voljno da ide u krevet u određeno vreme. Umesto da insistirate, pokušajte da dogovorite vreme za spavanje koje vam oboje odgovara.

8. Stvorite prijatno okruženje kod kuće

Deca uče kroz posmatranje i iskustvo. Ako vide svoje roditelje kako se stalno svađaju, naučiće da to imitiraju. Bračni razdor između roditelja može dovesti do stresnog okruženja u kući, što utiče na raspoloženje i ponašanje dece. Prema studiji, nesklad u braku može dovesti do društvenog povlačenja, pa čak i agresije kod dece.

9. Razumeti perspektivu deteta

Da biste bolje razumeli ponašanje vašeg tvrdoglavog deteta, pokušajte da sagledate situaciju iz njihove perspektive. Stavite se u kožu svog deteta i pokušajte da zamislite kroz šta ono mora da prođe da bi se tako ponašalo. Što više poznajete svoje dete, to ćete bolje moći da se nosite sa njegovom tvrdoglavošću.

Saosećajte sa detetom čak i dok ne popuštate njegovim zahtevima. Možete razumeti njihovo razočarenje, bes ili frustraciju i podržati ih dok ste čvrsti.

Na primer, ako vaše dete nije voljno da uradi domaći zadatak, ono je verovatno preplavljeno obavezama i zadatcima i to je ono što stvara problem kod njih. Ako ima previše posla ili ako vaše dete nije u stanju da se fokusira, možete mu pomoći tako što ćete razbiti domaći zadatak na manje zadatke koji se mogu završiti za kratko vreme. Možete uključiti kratke pauze od jednog ili dva minuta između zadataka kako biste aktivnost učinili manje stresnom za njih.

10. Pojačajte pozitivno ponašanje

Biće trenutaka kada nećete znati šta da radite sa tvrdoglavom decom, odnosno kada nećete znati kako da kontrolišete njihov bes i agresivno ponašanje. Ali ako reagujete bez razmišljanja, možete razviti negativan stav prema problemu, pa čak i nenamerno pojačati njihovo negativno ponašanje.

Na primer, vaše dete može reći „Ne!“ na skoro sve što kažete. Razmislite o tome – da li često govori „ne“? Ako jeste tako, uglavnom se ispostavi da vi svojim primerom jačate negativno ponašanje kod svog deteta.

Jedan od načina da promenite negativne odgovore vašeg tvrdoglavog deteta je igra! Igrajte se sa njima i sačekajte da vidite kakvi su benefiti i prednosti posvećenosti svojoj deci.

Možete se igrate sledeće igre, koja je ujedno i vežba sa određenim smislom. Igra se zove “da ili ne”. Kada igrate ovu igru, vaše dete mora da kaže „da“ ili „ne“ na sve što ga pitate. Pitanja poput „Volite sladoled, zar ne?“ „Da li voliš da se igraš sa svojim igračkama?“ ili „Da li želiš da vidiš da li tvoj dinosaurus pluta u kadi sutra?“ verovatno ćete dobiti odgovor “Da” od vašeg deteta. Što više vaše dete pozitivno reaguje, veća je verovatnoća da će se osećati kao da ga se čuje i ceni.

Kako se nositi sa nekim uobičajenim problemima sa tvrdoglavim detetom

Evo nekih uobičajenih problema sa kojima se roditelji verovatno suočavaju dok imaju posla sa tvrdoglavim detetom

1. Kako naviknuti tvrdoglavo dete na nošu?

Učenje korišćenja noše je teško za decu, ali kada imate posla sa tvrdoglavim detetom, to može postati bolna stvar koja može trajati mesecima. Svoje trogodišnje tvrdoglavo i često agresivno dete možete naterati na nošu na sledeći način:

  • Govoreći o tome.
  • Objašnjavajući im kako se to radi.
  • Učinite to zabavnim – nemojte dramiti ili vikati ako vaše dete odbija da koristi toalet.

Zapamtite da tvrdoglavom detetu može biti potrebno više vremena da nauči da koristi toalet nego poslušnom detetu. Morate ostati strpljivi i raditi sa svojim detetom kako biste mu pomogli da postigne cilj, umesto da ga gurate ka njemu.

2. Kako navesti tvrdoglavo dete da jede?

Deca su veoma nervozna kada je u pitanju hrana. Međutim, ne možete uvek hraniti svoje dete onim što ono želi. Najbolji način da se pobrinete da vaša tvrdoglava deca dobiju ono što je dobro za njih je da vreme za večeru učinite zabavnim.

Koristite kreativne načine da predstavite hranu svom mališanu.

Uključite ih u razmeštanje stola za večeru (zamolite ih da postave sto, da rašire stoljnjak, da vas posluže, itd.). Naravno nije neophodno da od deteta napravite ličnog roba, to će samo pogoršati stvari ako imate problem sa tvrdoglavim detotom.

Ohrabrite ih da probaju hranu (samo jedan zalogaj) pre nego što je odbiju. Nemojte pretrpavati njihove tanjire hranom ako su već rekli da im nije do jela. Dozvolite im da jedu iz malih porcija i pustite ih da biraju hranu, ako imaju već više opcija.

Nagradite ih desertom ili poslasticom ako završe svoj obrok.

3. Kako kazniti tvrdoglavo dete?

Deci su potrebna pravila i disciplina. Vaše dete treba da zna da će za njegova dela postojati dobre ili loše posledice.

Uverite se da su potpuno svesni posledica kršenja pravila.

Posledice treba da budu trenutne, posebno kada imate posla sa decom kako bi oni svoje postupke povezali sa rezultatom. Tajm-auti, skraćivanje vremena za igru ili vremena za TV i dodeljivanje malih poslova mogu biti nekoliko načina da disciplinujete dete. Takođe možete biti kreativni sa posledicama, na osnovu problema.

Zapamtite da ideja nije kažnjavati dete, već ga naterati da shvati da je njihovo ponašanje pogrešno.

Ako imate druge savete o tome kako da se nosite sa tvrdoglavim detetom i želite da svoju priču podelite sa drugim mamama, slobodno koristite naš odeljak za komentare. Voleli bismo da čujemo od vas neki dobar savet!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »