Kako preboleti raskid – Psiholog?

Svi znamo da raskidi mogu biti neverovatno bolni. Koliko god mi pokušavali da nađemo neko rešenje kako da to prihvatimo lakše, obično nam bude teže jer se trudimo da uradimo nemoguće. Naravno, skoro je nemoguće učiniti raskid lakšim, ali barem postoje neke strategije koje mogu pomoći da se proces malo olakša i potencijalno vam pomogne da budete spremniji da donesete dobre, zdrave odluke kada budete spremni da odete na neki novi dejt ponovo.

Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći:

Online psiholog

Nemojte da tugujete sami. Gubitak veze može se biti percipiran skoro kao smrt nekoga ko nam je bio drag. Nije nam najbolje da tugujemo sami čak i u takvim prilikama, pa razmislite o tome da uvek budete sa prijateljem ili članom porodice koji vas podržavaju tokom prve dve nedelje ili više. Naročito ako ste živeli zajedno ili provodili mnogo vremena zajedno, možda osećate veliku prazninu. Očigledno, prijatelj ili član porodice ne popunjava prazninu, ali u najmanju ruku može biti od pomoći da se okružite podrškom tokom gubitka. Neki ljudi se čak dogovore da ostanu kod nekog prijatelja ako im je to potrebno, ili da prijatelj ostane sa njima, prvih dana ili nedelja.

Razmislite o tome da sebi rezervišete neke masaže. Pojedina istraživanja su pokazala kako masaža može biti plodotvoran tretman nakon raskida, a reći ćemo vam i zašto. Na određenom nivou, deo onoga što doživljavate može se odnositi na iznenadni gubitak dobrog i zdravog odnosa prema našem telu. Naša tela se zapravo prilagođavaju određenim frekvencijama dodira, tako da se raskid može osećati kao dvostruki udar: gubimo emocionalnu podršku i istovremeno doživljavamo dramatično smanjenje količine fizičke naklonosti koju smo dobijali. Iako masaža svakako nije ista stvar, ona može pomoći vašem telu / umu da barem iskusi pozitivan dodir; plus se pokazalo da masaža smanjuje nivoe kortizola (kortizol je hormon povezan sa stresom, koji može porasti tokom raskida).

Otvorite oči. Možda ćete želeti da napravite listu pet najboljih slučajeva kada vas je bivši povredio ili razočarao, ili druge negativne tačke koje vam mogu pomoći da shvatite da ta osoba u stvari nije bila savršena za vas. Ponekad gledamo svoje bivše sa ružičastim naočarima, što može otežati nastavak. Ako ste mislili da je vaš bivši bio savršen, ali su raskinuli s vama iz vedra neba, mogli biste da razmislite o tome da njihovu nesposobnost da se posvete vama ili održe obaveza prema vama postavite kao bitan deo vaše liste – ponekad samo shvatite da ta osoba zapravo nije stabilna, pouzdana „osoba u vezi“ za koju smo u početku mislili da jeste. To može pomoći u smanjenju želje za tom osobom, i na taj način ćete malo lakše proći pored nje. Razmislite o tome da ovu listu postavite kao sliku na ekranu vašeg telefona ili da je postavite negde drugde gde ju je lako videti.

Ako smatrate da možda svog bivšeg partnera posmatrate kao savršenog partnera, zbog čega je teško sagledati stvari direktno? Napravite listu o kojoj smo pričali i pokušajte to da sagledate iz objektivnijeg ugla. Možda biste takođe želeli da zamolite prijatelja da vam pomogne da se setite problema ili kriza koje ste imali sa tom osobom, ako se osećate kao da ste se zaglavili u toj misli da je ona ili on bio savršen partner za vas.

Ne bojte se! Ponekad možemo biti opsednuti prošlošću kao načinom da izbegnemo ponovni ulazak u svet zabavljanja, jer se na određenom nivou plašimo da ponovimo sve potencijalne greške koje su dovele do naše trenutne situacije. Ako mislite da bi to mogao biti slučaj, pobrinite se da pronađete načine da naučite iz svoje prethodne veze i imate podršku dok ponovo razmišljate o izlasku sa nekim.

Napunite svoj mozak novim iskustvima. Deo razloga zašto raskidi mogu biti tako bolni je to što možda osećamo da nas sve u našem trenutnom okruženju podseća na bivšeg partnera: bilo da smo kod kuće i razmišljamo o tome kako ste vi i vaš bivši partner provodili vreme zajedno, ili idete na posao i razmišljate o tome kako vas je bivši partner sačekao na ručku u blizini, ponekad može izgledati kao da nas sve u životu podseća na tu osobu. Jedan od načina da se ovo promeni je namerno stvaranje novih iskustava kako bi se pomoglo da stara sećanja počnu da se povlače. Nova iskustva nas takođe mogu suptilno uveriti da postoje i druge mogućnosti u životu. Bilo da se radi o putovanju na novo mesto, pohađanju nastave u nečemu što ste oduvek želeli da probate ili čak pronalaženju zaista privlačnog romana, pronađite načine da sebi pružite nova, pozitivna iskustva koja su nezavisna od vašeg bivšeg partnera.

Odmorite se, ali i izađite negde. Možda ćete otkriti da je san najbolji lek u određenim trenucima. Vaš mozak treba da obradi ono što se dogodilo, a ponekad se to najbolje dešava kada se odmarate. Malo hibernacije može biti restorativno, pa se nemojte plašiti da upalite neku muziku ili slušate audio-knjigu, zatvorite oči i odlutate – pominjemo audio knjigu jer je ponekad lepo imati nešto što bi vaš um pratio dok kontemplirate. Dakle umesto da napustite sebe i budete sami sa svojim mislima dok pokušavate da se odmorite možda ne bi bilo loše da odlutate i u drugom smeri, posebno tokom raskida. Toksično je razmišljati samo o raskidu i o bivšem partneru. Iako je dobro da se odmorite, takođe znajte da ponekad obična šetnja na svežem vazduhu ili ćaskanje sa prijateljem mogu učiniti čuda ako počnete da mislite da možda preterujete u hibernaciji.

Online psiholog

Prizpazite na vašu sklonost ka usamljenosti u ovom periodu takođe. Jedna od najzbunjujućih stvari u vezi sa raskidom je to što ste možda navikli da se oslanjate na svog bivšeg partnera za emocionalnu podršku – a sada vam je potrebna dodatna emocionalna podrška upravo zbog raskida sa tim partnerom, ali takođe doživljavate iznenadni smanjenje dostupnosti podrške pošto je vaš bivši otišao. To je kao da ste veoma gladni, ali vam je blokiran ulaz do kuhinje u tačnom trenutku kada treba da jedete. Možda ćete imati koristi od „prijatelja za raskid“ koji pristaje da vam bude na raspolaganju da ga pozovete u situacijama kada se borite sa teškim trenutcima; i potencijalno planirajte svoj kalendar tako da ste proaktivno rezervisani sa prijateljima za narednu nedelju ili dve. Okružiti se prijateljima koji vas podržavaju takođe može pomoći da ojačate vaš osećaj samopoštovanja (samopoštovanje može da pati tokom raskida) plus može vam olakšati da vidite da možete biti srećni čak i bez bivšeg partnera. Prijatelji takođe mogu biti od pomoći ako vam je potreban razgovor ili samo želite malo drugačije perspektive.

Setite se svog bivšeg pre ovog poslednjeg bivšeg partnera. Ako se osećate kao da „nikada nećete preboleti“ svoj trenutni raskid, može biti od pomoći da se prisetite prethodnih raskida u kojima ste se možda osećali isto – čak i ako se sećate kako je vaša srednjoškolska ljubav izgledala kao ona prava, i prisećajući se koliko su ta osećanja bila intenzivna u to vreme, a zatim shvativši da ste u stvari upoznali nekoga ko vam se još više dopao (verovatno vaš sadašnji bivši). Gledajte na ta doživljena iskustva kao na svoje utočište znajući da ćete verovatno krenuti napred i upoznati drugu osobu koja će vam se jednog dana možda dopasti čak i više od trenutnog bivšeg, čak i ako se to sada čini nemoguće kao što je to bio slučaj sa vama i u srednjoj školi pre mnogo godina. Ovo vam može pomoći da stvari stavite u drugačiju perspektivu i zapamtite da ste i ranije uspevali da prebolite raskide; i bili ste prijatno iznenađeni što ste upoznali nekog novog u svom životu – pa postoji velika verovatnoća da će se to ponoviti! Ako ste zabrinuti da će se deo raskida takođe ponoviti, možda biste želeli da budete sigurni da vidite tačku 4 na ovoj listi o tome da učite iz svojih životnih iskustava. Odnosno sa sigurnošću vam možemo reći da verovatno ništa neće biti isto sledeći put, jer možda vi više nećete biti ista osoba.

Šta god da odlučite da uradite, molimo vas da dobro vodite računa o sebi. Znajte da vaša želja za snažnom vezom nije ništa čega biste se trebali stideli i pronađite utočište u saznanju da niste sami—po definiciji, svako ko nije u vezi deli nešto zajedničko sa vama, a to je činjenica da je slobodan. Dakle to da ima i drugih riba u moru, nije nešto što treba prepustiti slučaju. Ključno je da se nastavite dobro brinuti o sebi kako biste mogli da idete napred na zdrav i produktivan način čime ćete i pronaći neko novo ispunjenje!

Naš sajt takođe nudi jedan svetao put u vidu online terapije koju možete zakazati kada god to želite, koristeći svoje omiljene online platforme. Bitno je samo to da pronađete kontakt i obratite se vašem budućem psihologu ili psihoterapeutu za savet. Ne čekajte da vaši problemi uzmu vođstvo nad vašim životom, pobedite ih promenama koje ćemo postići zajedno.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »