Kockanje – terapija, lečenje kockara

Kockanje može biti zabava s vremena na vreme ili, za nekoliko srećnika, način da osvojite taj iluzorni džekpot. Nažalost, kockari mogu postati opsesivni i kompulsivni u svojim porivima za kockom. Možda se nađu u ozbiljnim problemima zavisnosti koja bi ih mogla uništiti finansijski, društveno, psihološki ili čak fizički.

Šta izaziva zavisnost od kockanja?

Zavisnosti, bez obzira na prirodu zavisnosti, nalaze svoj uzrok u psihologiji. Dakle, šta izaziva zavisnost od kockanja? Iako mnogi ljudi mogu početi da rade ili uzimaju nešto kao naviku, zavisnost nastaje kada ta osoba postane psihološki zavisna. Jednostavno rečeno, zavisnost je kada jednostavno ne možete prestati da radite nešto samo po svom izboru jer su vam potrebni visoki, krajnji rezultat ili ispunjenje koje ono pruža. Anonimni kockari objašnjavaju da kockari često osećaju da mogu da kontrolišu svoje aktivnosti, dok kompulzivne kockare zapravo kontrolišu oni.

Online psiholog

Ako postanete zavisni od kockanja, to može uticati na ceo vaš život. Možete se suočiti sa finansijskom propašću, gubitkom kuće ili posla zbog kockarskih dugova, okončanjem braka ili gubitkom starateljstva nad detetom. Zbog toga je toliko važno da problem prepoznate što je ranije moguće, tako da možete pronaći pomoć u lečenju zavisnosti od kockanja.
Osim toga, danas je lakše nego ikad biti kockar. Kazina se pojavljuju u sve više država, a dostupan je i pristup velikom broju veb lokacija za igre na mreži. Ne dozvolite da lak pristup vas ili vaše voljene dovede do dubine očaja.

Postoji li lek za kockanje?

Psihološke bolesti, poput opsesivno-kompulsivnog poremećaja ili anoreksije, nemaju krajnju tačku na kojoj se one mogu proglasiti izlečenim. U anonimnim kockarima članovi saznaju da to važi i za njihovu bolest. Postoji li lek za kockanje? Ne. Međutim, kao i kod svake druge zavisnosti, mogu se preduzeti koraci da se prekine uticaj kockanja na vaš život ili na živote vaših voljenih. Bilo da se kockate sve vreme i ne možete da prestanete ili da se osećate kao da ste izvan kontrole, vreme je da potražite pomoć.

Terapije za kockare

Terapije za kockare kreću se od intenzivnih tretmana do grupnog oporavka. Programi lečenja zavisnosti od kockanja nisu jednokratna ponuda i instant rešenje; bolje je da se edukujete o mogućnostima koje su vam i vašoj porodici dostupne, tako da možete doneti pravu odluku koja vodi do najboljeg ishoda za sve uključene u terapiju.

Kognitivno-bihevioralna terapija

Kognitivne terapije bihevioralne terapije pokazale su obećavajuće rezultate u suočavanju sa različitim zavisnostima, uključujući kockanje. Ovim tretmanom stručnjak za mentalno zdravlje može pomoći zavisniku da identifikuje misaone procese koji su doveli do kompulzivne prakse kockanja. Na primer, mnogi kockari veruju da će, ako nastave da se klade još neko vreme, sigurno osvojiti veliki džekpot koji su jurili. Umesto sna o bogatstvu, drugi kockari će to nastaviti, nadajući se da će budući dobici platiti njihove prošle dugove.

Zbog psihološke prirode zavisnosti od kockanja, raspoloženje kockara može u potpunosti zavisiti od visine džekpota i padova gubljenja nizova. Pomoću kognitivno-bihevioralne terapije kockar može početi da identifikuje svoju pogrešnu percepciju i da radi na njihovom ispravljanju. Kada se identifikuju i otklone ovi osnovni uzroci, vi ili vaša voljena osoba možete započeti put oporavka.

Druge terapijske metode

Opcije programa za lečenje zavisnosti od kockanja uključuju i druge terapijske metode. Psihoterapija, ili praksa suočavanja sa pokretačima kockanja kroz individualne i grupne sesije savetovanja, može dovesti do mnogih istih rezultata kao i kognitivno-bihejvioralna terapija, uključujući izolaciju uzroka i lišavanje pogrešnih shvatanja.
Porodična terapija takođe može biti od koristi zavisnom kockaru. Kada se kompulsivno kockate, verovatno je i vaša porodica pogođena. Porodična terapija ne bavi se samo pitanjem kockanja, već se bavi i isceljivanjem porodičnih odnosa i zajedničkim napretkom na putu oporavka.

Važan deo terapije kockanjem može biti i ograničenje pristupa mogućnostima kockanja. Bitno je da nemaju pristup oglasima za kockanje koji se pojavljuju na Internetu. Barem ograničavanjem pristupa najočiglednijim i pristupačnijim putevima, zavisnik od kockanja može početi da se fokusira na svoje opsesivno ili kompulzsvno ponašanje.

Visoki igrači legendarni su na kockarskoj sceni i suočavaju se sa istim problemima zavisnosti kao i kockari čija je zavisnosti umerenija, odnosno, njihov status je uobičajen, bez velikih posledica. Razlika je, naravno, u mogućnosti da se priušti dodatni izbor menija pored tradicionalnih ponuda lečenja. Na primer, luksuzni objekti za zavisnost od kockanja su dostupni u svetu i mogu ponuditi sadržaje nalik spa centru, uključujući masaže, dostupnost bazena i hidromasažne kade. Na kraju, bogatiji zavisnici od kockanja dobijaju iste vrste psiholoških tretmana kao i svi drugi; oni to samo čine u okruženju koje je više uporedivo sa luksuznim odmaralištem nego sa bolničkom ustanovom. Međutim, jedna prednost u odnosu na druge centre koje luksuzne ustanove za zavisnost od kockanja mogu imati je povećan pristup zdravstvenim radnicima.

Izvršni programi zavisnosti od kockanja

Izvršni programi zavisnosti od kockanja odgovaraju zaposlenim profesionalcima koji prepoznaju da je vreme da promene svoje destruktivne obrasce, ali jednostavno nemaju mogućnost da provode duže vreme daleko od svog radnog okruženja. Ovi profesionalci, koji si, poput visokih igrača, verovatno mogu priuštiti da plate više za svoju terapiju, možda imaju pristup skraćenim programima, poput programa samo za vikend. Programi bi se na drugi način mogli prilagoditi za lečenje njihove zavisnosti, a istovremeno im omogućiti da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima.

Online psiholog

Ambulantni programi za rehabilitaciju i kockanje

Ambulantna rehabilitacija i programi kockanja mogu se kretati od grupa poput anonimnih kockara i grupnih terapija do nastavka individualne terapije. Veliki deo onoga što se može učiniti na stacionarnoj osnovi takođe se može uraditi u ambulantnim uslovima. Razlika između programa stacionarnog i ambulantnog lečenja je prvenstveno u dužini vremena provedenom na terapiji. Mnogi stacionarni planovi lečenja uključuju kontinuirani ambulantni tretman nakon otpuštanja pacijenta.

Lekovi na recept i lekovi bez recepta

Lekovi ponekad mogu biti vredan deo procesa oporavka dodataka od kockanja. Ako vi ili neko iz vaše porodice kockate, budite oprezni i koristite samo one lekove koje je propisao ili preporučio kvalifikovani stručnjak. Kada vas kontroliše jedna zavisnost, previše je lako pasti u drugu, odnosno u zavisnost lekovima. Međutim, lekovi koje je propisao i nadgledao vaš lekar mogu pomoći u vašem ukupnom oporavku.

Kako pronaći najbolju ustanovu za lečenje zavisnosti od kockanja

Pronalaženje pravog programa za lečenje zavisnosti od kockanja za vas ili vašu voljenu osobu može biti dug proces. Ukoliko vam je potreban savet ili smernica kada je reč o vašem stanju, možete se obratiti psiholozima za našeg sajta.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »