Plakanje u trudnoći - Zašto plačemo tokom trudnoće?

Svi znamo da trudnoća uključuje neke značajne fizičke promene. Ali hormonske promene su takođe obeležje trudnoće – ponekad čak i uzrok fizičkih simptoma (bolnih grudi) – i logično je da ove fluktuacije mogu izazvati promene u hemijskim procesima u mozgu koje regulišu raspoloženje.

Online psiholog

Neke žene doživljavaju niz emocija od sreće do tuge – i uvek su negde između. Dakle, ako imate nenormalnu potrebu da plačete zbog najmanjih problema — prolivenog mleka (poslovičnog ili stvarnog), sentimentalne reklame ili ljubaznog gesta — ne brinite. Ono kroz šta prolazite je sasvim normalno.

Evo šta treba da znate o plakanju tokom trudnoće, kao i nekoliko saveta kako da ublažite te dosadne promene raspoloženja.

Šta uzrokuje plač tokom trudnoće?

Čak i ako ste prirodno sentimentalna ili emotivna osoba, možda ćete primetiti da plačete više tokom trudnoće. A ako ste tipično onaj koji retko pušta suzu, nekontrolisani izlivi emocija mogu vas iznenaditi.

Iako su emocije normalan deo trudnoće, one pomažu da se razumeju razlozi za plač.

Prvo tromesečje

Svaka žena je drugačija, tako da neke žene mogu imati problema sa nekontrolisanim plačem tokom cele trudnoće, dok druge plaču samo tokom prvog tromesečja.

Plakanje u prvom tromesečju nije neuobičajeno, s obzirom da se to dešava kada dolazi do promene lučenja hormona. Čini se da su viši nivoi estrogena i progesterona tokom prvog trimestra odgovorni za neke promene raspoloženja, obeležene razdražljivošću i tugom.

Osim toga, trudnoća je velika životna promena. I iz tog razloga, u kombinaciji sa hormonima koji se brzo menjaju, plač tokom prvog tromesečja može biti posledica bilo čega, od ekstremne sreće do anksioznosti ili straha da će se nešto desiti bebi.

Drugi i treći trimestar

Hormonske promene se mogu nastaviti u drugom i trećem tromesečju, tako da se epizode čestog plakanja mogu desiti i tokom ovog perioda.

Vaše telo se brzo menja, što takođe može povećati nivo anksioznosti. Kao rezultat toga, neke žene se mogu osećati više na ivici tuge u drugom tromesečju. Ako je tako, normalni svakodnevni stresovi i frustracije takođe mogu izazvati epizode učestalijeg plakanja.

A kada se bližite cilju, verovatno vam je mnogo toga na umu. Morate da završite rasadnik, pripremite svoje finansije, a realnost porođaja bi vas mogla učiniti malo paničnim.

Uskoro ćete imati dodatnu odgovornost – bilo da je to vaše prvo dete ili očekujete još jednu prinovu u svojoj porodici. Ovo može biti stresno vreme, a ako emocije preplave, mogu uslediti epizode učestalog plača.

Online psiholog

Kada je plač tokom trudnoće ozbiljniji problem?

Dok su promene u emocijama i plač normalan deo trudnoće, plač takođe može biti simptom ozbiljnijeg problema sa mentalnim zdravljem kao što je depresija.

Uočavanje razlike između normalnih promena raspoloženja u trudnoći i depresije može biti teško. Kao opšte pravilo, depresija će izazvati i druge simptome – ne samo plač. Ovi simptomi uključuju:

  • teškoće u koncentraciji
  • gubitak apetita
  • gubitak interesovanja za omiljene aktivnosti
  • osećanja bezvrednosti
  • osećanja krivice
  • spava previše
  • spava premalo
  • misli o povređivanju sebe ili drugih

Ponekad je depresija tokom trudnoće prolazna i prolazi sama od sebe. Ali ako simptomi traju 2 nedelje ili duže, razgovarajte sa svojim lekarom.

Da li plač i depresija mogu uticati na nerođenu bebu?

Malo je verovatno da će povremeni plač naškoditi vašoj nerođenoj bebi. Teža depresija tokom trudnoće, međutim, može imati negativan uticaj na vašu trudnoću.

Jedna studija iz 2016. sugerisala je da problemi mentalnog zdravlja poput anksioznosti i depresije tokom trudnoće mogu povećati vaše šanse za prevremeni porođaj i malu porođajnu težinu. Još jedan pregled studija iz 2015. otkrio je sličnu vezu između mentalnog stresa i prevremenog porođaja.

Ako ste depresivni, možda nećete voditi računa o sebi tokom trudnoće onoliko koliko biste inače. Ako ne jedete dovoljno ili ne dobijate dovoljno hranljivih materija, preskačete sastanke sa lekarom ili se ne krećete, vaša beba možda neće dobiti adekvatnu negu.

Važno je zapamtiti da depresija nije vaša krivica, a zanemarivanje vašeg zdravlja je nuspojava nelečene depresije, a ne svestan izbor.

Znamo da nikada ne biste namerno naškodili svojoj trudnoći. Sve ovo je samo da se podvuče važnost razgovora sa svojim lekarom, jer postoje tretmani – oni koji su bezbedni za trudnoću – koji mogu pomoći.

Depresija tokom trudnoće takođe povećava rizik od postporođajne depresije (PPD), što može uticati na to kako se povezujete sa bebom. PPD je uobičajen i nema čega da se stidite, ali važno je da razgovarate sa svojim lekarom kako bi vam mogao pomoći.

Kako se oporaviti od plača tokom trudnoće?

Nažalost, ne možete kontrolisati hormonske promene tokom trudnoće. Ali možete preduzeti korake da pomognete u ublažavanju efekata ovih promena, koje mogu ublažiti – ili u najmanju ruku smanjiti – učestalost plača.

Naspavati se. Premalo sna može povećati nivo stresa, čineći vas razdražljivijim. Ciljajte na najmanje 7 do 9 sati sna svake noći.

Budite fizički aktivni. Pitajte svog doktora o nežnim vežbama tokom trudnoće kako biste povećali svoju energiju i poboljšali mentalno zdravlje. Idite u šetnju, plivajte ili idite na čas aerobika sa malim uticajem.

Razgovarajte sa drugim majkama ili trudnicama. Dobijanje podrške, bilo na mreži ili od lokalne grupe, takođe može ublažiti neke od strahova i anksioznosti povezanih sa trudnoćom. Razgovarajući sa drugim mamama, možete podeliti savete, ispričati lične priče i pružiti jedna drugoj emocionalnu podršku.

Ne opterećujte sebe. Da, priprema za novu bebu može biti ogromna i stresna. Ali nemojte osećati da morate sve da uradite sami, ili da morate sve da uradite pre nego što beba stigne. Ova vrsta pritiska može dovesti do frustracije, krivice i plakanja.

Ako ste depresivni, razgovarajte sa svojim lekarom. Određeni antidepresivi su bezbedni za uzimanje tokom trudnoće. Osim toga, lečenje depresije tokom trudnoće može smanjiti rizik od razvoja PPD-a nakon rođenja bebe.

Trudnoća vas može učiniti emocionalnom olupinom, ali niste sami. Budite sigurni da su epizode plakanja sasvim normalne, a ovaj deo trudnoće verovatno nije razlog za brigu.

Ali ako smatrate da je plakanje nešto više od hormonskog dispalansa ili ako imate problema sa mentalnim zdravljem, zakažite sastanak sa svojim lekarom – on je vaš najbolji zastupnik kada je u pitanju vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Lukić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Nataša Lukić ZAKAŽITE SEANSU detinjstvopsiholog@gmail.com Viber +381642280186 WhatsApp +381642280186 Nataša Lukić Master Psiholog i Porodični Savetnik Kvalifikacije: – Master

Pročitaj više »