Posesivna devojka

Mnogi od nas ne znaju razliku između posesivnog odnosa u vezi I normalnog. Šta razdvaja nevinu posesivnost (kao što se videlo u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kom trenutku kažemo „dosta je bilo“?

Ako ostanu neistraženi i nerazrešeni, posesivni odnosi mogu se odnositi na osećaj duboke nesreće, teskobe, besa, čak i fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja.

Online psiholog

U početku može izgledati preslatko, pa čak i laskavo biti na frekvenciji intenzivne ljubavi i odanosti vašeg partnera, ali nakon nekog vremena čak opasno.

12 glavnih znakova da imate posesivnu devojku

Da li je vaša veza zdrava i podržava vašu dobrobit ili je nezdrava i destruktivna po vaše zdravlje i sreću? Iako može biti teško priznati da imate posesivnu devojku važno je da toga budete svesni.

Evo nekoliko crvenih alarma na koje bi trebalo paziti:

1. Stalno morate udovoljavati njihovim željama

U suštini, ako se ne pridržavate ili ne ispunjavate ono što vaša devojka traži od vas, moraće platiti u obliku mučnog, zahtevnog, pretećeg i / ili emocionalnog ucenjivanja.

2. Ona kontroliše kuda idete, kada i zašto.

Kad god poželite da izađete, sretnete se sa prijateljem ili članom porodice ili čak napravite kupovinu, vaša devojka vam diše za vratom, želeći da upravlja svakim mestom na kome ste i bilo kojoj osobi koju vidite. Često će vremenski skraćivati periode izlazaka i pokušati da vas drže obično na preteće ili manipulativne načine.

3. Uhodi vas

Vaša devojka pazi na svaku vašu sitnicu do te mere da vas uhodi. To može da uključuje prijavljivanje na profile na društvenim mrežama i proveru privatnih poruka, čitanje e-pošte ili tekstualnih poruka, proveru istorije internet pregledača, neočekivano prikazivanje dok ste van kuće i tako dalje.

Online psiholog

4. Zalepljena je za vas

Jedan od ključnih znakova posesivne devojke je njena sklonost da vas podseća da ste „vi centar njenog sveta“ toliko da joj nisu potrebni drugi prijatelji ili društvene veze jer vas imaju. Iako ovo nije uvek znak posesivnosti, to je kada ispoljava bes ili nezadovoljstvo prema drugim prijateljima, kolegama ili članovima porodice.

5. Pokušava da sabotiraju vaša prijateljstva

Čini se da duboka i mračna ljubomora ključa ispod površine lica vaše partnerke dok vas pokušava odvratiti od druženja sa prijateljima, kolegama ili članovima porodice. One mogu kritikovati, secirati karaktere, izneti stare probleme koje ste doživeli ili čak izmišljati laži o onima sa kojima želite da provodite vreme, ponekad čak i okrećući vas protiv onih do kojih vam je stalo.

6. Ne poštuju vaše lične granice

U posesivnom odnosu lični prostor je retko pojam koji se vrednuje. Ako imate posesivnog dečka, devojku ili partnera, velika je verovatnoća da će se oni previše nametnuti vašoj potrebi da imate vremena, prostora i predmeta koji su isključivo „vaši“.

7. Postaju izuzetno ljubomorne i paranoične prema drugim ženama

Ako razgovarate sa nekom ženom, ona žele da znaju zašto. Ako vas neko drugi pozove, ona želi da zna zašto. Ako od nekoga na poslu dobijete zahtev za prijateljstvo, žele da znaju zašto. Ako dobijete e-poštu od-tako-i-tako, one žele da znaju zašto. I ne daj bože da iskreno otkrijete bilo kakvu privlačnost koju imate prema drugoj osobi! To bi moglo značiti ozbiljno sakrivanje krivice, emocionalno kažnjavanje ili čak nasilje.

8. Piše vam kada ste u gradu

Iz nekog razloga, čini se da vaša partnerka uvek „proverava“ kad ste u gradu, šaljući vam više SMS-ova i poziva nego obično.

9. Žele da budu uključene u svako vaše donošenje odluka

Svaka odluka koju donesete mora biti propraćena njenim mišljenjem. Često ćete čak i osetiti pritisak da radite ono što žele, čak i ako odluka nema nikakve veze s njima.

10. Kažu da je „sve samo ljubav“

Sva njihova ljubomora, sva njihova paranoja, svaki vid kontrolnog ponašanja „sve je to samo ljubav“. Vaša devojka ili supruga opravdava svoje toksično ponašanje povlačenjem „ljubavne karte“ na sebe, prolazeći tako lak put za bekstvo kako bi izbegao odgovornost i krivicu. U stvari, možda ste se izgovorili za „ljubavni“ izgovor, nastavljajući da opravdavate destruktivno ponašanje svoje partnerke, jer ste nesvesno previše uplašeni da biste se suočili sa stvarnošću.


Posesivnost i bilo kakva kontrola ponašanja u vezama jasan je znak nesigurnosti. A odakle ta nesigurnost? Od straha od napuštanja, odbacivanja i nemoći. Ako je vaša devojka posesivna, vrlo je verovatno da kod nje postoji veliki nedostatak ljubavi prema sebi i samopouzdanja, a to je zato što duboko u sebi osećaja da ste joj „potrebni“ da bi bila srećna, sigurna i uspešna.

Evo kako se izboriti sa posesivnošću u vezama

Ponovo uspostavite samopouzdanje i samopoštovanje koji su možda slomljeni ili iscrpljeni u vašoj vezi. Na primer, istražite samopouzdanost, kako voleti i brinuti o sebi, a ako ste po prirodi tihi, naučite kako da ponovo otkrijete svoj glas.
Odvojite odgovarajuće vreme za razgovor sa partnerom. Otvorite razgovor dajući im do znanja kako i zašto ih cenite, a zatim se utopite u probleme sa kojima se suočavate njihovim ponašanjem. Uvek govorite u terminima „njihovo ponašanje“, a ne „oni“, jer to uklanja nepotrebnu negativnost koja pokazuje prstom.
Navedite konkretne primere kakvo vas ponašanje uznemirava i šta biste želeli da promenite.
Imajte na umu da se vaš partner može jako uvrediti, naljutiti, odbiti vas ili uznemiriti. Pripremite se za ovo unapred kako biste bili sigurni. Od vitalne je važnosti da po svaku cenu budete mirni.
Budite vrlo jasni u vezi sa tim šta želite da promenite u vezi, npr. želite više jednakosti u donošenju odluka, želeli biste da prestanu da oštro govore o vašoj porodici itd.
Zapamtite, ako emocionalno reagujete (besom, suzama, vikanjem), razgovor je završen, jer sva vredna komunikacija prestaje kada se ego uključi.
Ako se slože da se promene, pomozite im tako što ćete skrenuti pažnju na svako posesivno ponašanje u budućnosti i odrediti periode „isteka vremena“ u kojima sedite zajedno i razgovarate o postignutom napretku.
Budite strpljivi. Posesivnost se ne može izlečiti preko noći.
Postavite ultimatum (ako je potrebno).

Posesivnost se da prevazići!

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Vesna Petković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Vesna Petković ZAKAŽITE SEANSU vesnapetkovic021@gmail.com Viber +381642234321 WhatsApp +381642234321 Vesna Petković Psihoterapeut pod supervizijom Master iz kliničke psihologije završila

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Tanasijin

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina tanasijin ZAKAŽITE SEANSU kristinatanasijin@gmail.com Viber +381611793177 WhatsApp +381611793177 kristina tanasijin Psiholog i Savetnik Kada hoćete da unapredite kvalitet

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Miodrag Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama MIODRAG PAVLOVIĆ ZAKAŽITE SEANSU miodrag.pavlovic.psi@gmail.com Viber + 381617522853 WhatsApp +381617522853 MIODRAG PAVLOVIĆ Psiholog i edukant Sistemske porodične psihoterapije i

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Nataša Pavlović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama nataša pavlović ZAKAŽITE SEANSU natasa.pavlovic197@gmail.com Viber +381615522853 WhatsApp +381615522853 NATAŠA PAVLOVIĆ Psiholog i Savetnik Master psiholog kliničkog usmerenja. Doktorant

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Master psiholog i psihoterapeut

Pročitaj više »