Prvi odlazak psihologu

Imate problem koji ste rešili da otklonite na najefikasniji način zatraživši stručnu pomoć? Kontaktirali ste i izabrali svog psihologa? Nagovestili ste mu svoj problem, dileme, promene raspoloženja i slično, ali se plašite produbljivanja razgovora pri prvom susretu sa njim? Ne brinite. U nastavku teksta otkrivamo kako prva seansa izgleda, kao i kakav je vid saradnje sa psihologom, te će svi vaši strahovi nestati!

Psiholog jeste stručno lice, čije obrazovanje i iskustvo formiraju figuru sigurnog sagovornika koji vas vodi kroz proces rešenja vašeg problema. On se ne bavi ozbiljnjim dijagnozama i medicinskim stanjima poput psihijatra, ali je na jednako odgovornom zadatku. Klijent je osoba koja mora imati apsolutno poverenje u svog psihologa, a sa druge strane, mora biti iskren i otvoren kako bi progres tretmana tekao što bolje. Dakle, obostrana otvorenost, poverenje i volja za napretkom jeste osnovni preduslov uspešne saradnje.

Online psiholog

Izbor psihologa već nagoveštava da ste izabrali lice koje vam je neko preporučio ili ste samostalnim izborom došli do zaključka da je najbolje rešenje izabrati baš njega. O čemu god da je reč, odluka je doneta i kontaktirali ste svog budućeg psihologa. Već pri prvom razgovoru psiholog nenametljivo postavlja pitanje o tome kako se osećate, a vi mu dajete površne informacije usled straha od izgovaranja svog problema. Sa druge strane, može se desiti da je vaša želja za boljim psiho-fizičkim stanjem toliko jaka da ćete bez iniciranja psihologa odmah otkriti prirodu vašeg problema. Psiholog, naravno, poštujući sve etičke norme neće putem telefona želeti da čuje vaš problem, već će to biti na redu pri prvoj seansi.

Kako izgleda prva seansa sa psihologom?

Prostor u kome se odvijaju seanse jeste prostor u kome se pre svega klijent oseća komotno i sigurno. Nećete se naći u ordinaciji čijih ćete se zidova plašiti i jedva čekati da napustite tu prostoriju. Ovde je reč o prostoru čija je atmosfera blaga i smirena. Udobno ćete se smestiti u svoju fotelju ili stolicu i započeti ćaskanje sa psihologom. To neće već pri prvoj rečenici biti in medias res razgovor već priča o recimo, vremenskim prilikama ili tome šta ste tog dana prethodno radili. Potom će psihologu biti jako važno da vas upozna. Pitaće vas o tome koje je vaše zanimanje, posao, koja su vaša interesovanja, hobiji, porodični status i tome slično. 

Online psiholog

Naravno, to neće izgledati kao ispitivanje već uobičajen razgovor ljudi koji je upoznaju. Takođe, i vi ćete biti slobodni da postavite pitanja koja se tiču vaših tretmana, kao i njegovog dosadašnejg iskustva. Sasvim sigurno ćete već tada morati da zagrebete ispod površine i da otkrijete u čemu se krije vaš problem, dilema i slično. To je neophodno budući da priroda problema determiniše broj seansi, što je potrebno predvideti već pri prvoj seansi. Stoga se opustite i sarađujte sa psihologom. Nemojte misliti da će on već pri prvim izgovorenim rečima čitati vaše stanje na osnovu gestikulacije, ritma vašeg govora, pogleda i slično. On će se truditi da što bolje uvidi vaše stanje, ali budite svesni da ga ne pokreće intencija da vas „skenira“ i učini da se osećate neprijatno. Reč je, dakle, ne o distanciranom stručnom licu već osobi koja će sa vama ragovarati prijatno i otvoreno.

Ukoliko se tokom prve seanse osećate nelagodno, budite slobodni da to podelite sa psihologom. Recite zašto se tako osećate i bez ustezanja pitajte ono što vas interesuje. Ukoliko uvidite da je vaša odluka pogrešna i da se ne poklapate sa psihologom, možete mu to iskreno reći i ne ulaziti u proces za koji već vidite da neće biti uspešan. Sa druge strane, dajte šansu vašem psihologu. Može se desiti da vas vašu strahovi i brige „blokiraju“ u velikoj meri, te da niste sposobni da rezonujete na racionalnoj ravni pa da ćete stoga pogrešno proceniti psihologa.

Dakle, otvorenost, iskrenost, opuštenost jesu imperativi uspešne saradnje, Već nakon prve seanse bićete opušteniji i radovaćete se sledećoj, svesni da ste napravili važnu odluku za sebe i da je svaki susret sa psihologom korak ka vašoj sreći i zadovoljstvu.

Zakaži online seansu kod našeg psihologa

Naši Psiholozi

Psiholog

Psiholog Ivana Petrović

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama Ivana petrović ZAKAŽITE SEANSU ivanavpetrovic@gmail.com Viber +381653999115 WhatsApp +381653999115 Ivana petrović Psiholog i Savetnik Kvalifikacije: Diplomirani psiholog (Filozofski fakultet

Pročitaj više »
Psiholog

Tijana Stojšić

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama TIJANA STOJŠIĆ ZAKAŽITE SEANSU tijanastojsic82@gmail.com Viber + 38163345659 WhatsApp + 38163345659 Facebook Instagram TIJANA STOJŠIĆ Psiholog i Savetnik Kvalifikacije:

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Lena Banjac

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama lena banjac ZAKAŽITE SEANSU banjac.lena1@gmail.com Viber +381645321212 WhatsApp +381645321212 lena banjac Psiholog i Savetnik Kvalifikacije: Master psiholog – razvojno

Pročitaj više »
Psiholog

Psiholog Kristina Marković

Početna Blog Psiholozi Uputstvo O nama kristina marković ZAKAŽITE SEANSU kristina.markovic.f3215@gmail.com Viber +381616493308 WhatsApp +381616493308 kristina marković Psiholog i Savetnik Obuke, kvalifikacije i iskustvo: Kristina

Pročitaj više »